Dostupni linkovi

Ponovno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice za aferu ’Koverat’


Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepovic
Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepovic

Bivšem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Slavoljubu Stijepoviću biće ponovo suđeno za pranje novca u aferi “Koverta”.

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo presudu Višeg suda kojom je obustavljen postupak protiv Stijepovića u aferi „Koverta“ i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Slavoljub Stijepović je optužen za pranje novca u aferi “Koverta”, ali je Viši sud u Podgorici 2. marta obustavio krivični postupak protiv njega.

"Odluka je neprimjerena, to je za rubriku - Vjerovali ili ne", rekao je tada potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović komentarišući "pad" optužnica za slučaj koji se u Crnoj Gori smatra najočiglednijim primjerom političke korupcije DPS-a koji je vladao tri decenije, do avgusta 2020. godine, kada je izgubio izbore.

Na tu odluku Višeg suda se žalilo Specijalno državno tužilaštvo.

U današnjoj (9.april) odluci Apelacionog suda da se ona ukine, navode se kao razlozi povrede odredaba krivičnog postupka.

“Osim toga, osnovano je u žalbi navodeno i da je zaključivanje u pobijanom rješenju da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni S.S. osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe pogrešno, u vezi sa čime je izostala ocjena datih dokaza, pa je činjenično stanje pogrešno utvrđeno“, navodi se u obrazloženju odluke.

Afera "Koverta" je kolokvijalni naziv za tajni snimak koji je biznismen Duško Knežević objavio 2019. Na njemu je Stijepović u trenutku navodne predaje oko 100.000 eura za finansiranje kampanje tada vladajuće DPS uoči izbora 2016. godine.

Afera "Koverta" je bila i povod protesta tokom 2019. u organizaciji pokreta "Odupri se".

U Podgorici ponovo protest 'Odupri se'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

DPS, čiji je funkcioner bio Stijepović, u međuvremenu je posle trideset godina vlasti prešla u opoziciju jer su većinu na avgustovskim izborima zajedno osvojile koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

XS
SM
MD
LG