Dostupni linkovi

Fajzer zatražio odobrenje u SAD za vakcine kod adoalescenata


Kompanija Fajzer (Pfizer) i njen nemački partner BioNTek (BioNTech) zatražili su u petak od američkih sanitarnih vlasti da prošire upotrebu njihove vakcine protiv korona virusa na mlade od 12 do 15 godina, što može biti ključni korak ka postizanju kolektivnog imuniteta.

Masovno vakcinisanje tinejdžera takođe bi rasteretilo roditelje ogromnog pritiska koji nastoje da balansiraju između zahteva za obrazovanja svoje dece kod kuće, dok su istovremeno angažovani na radnom mestu, prenosi Frans pres.

Ove dve kompanije su navele da planiraju da narednih dana podnesu slične zahteve drugim regulatornim vlastima širom sveta.

Njihov zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) usledio je nakon treće faze kliničkih ispitivanja vakcine Fajzer kod dece između 12 do 15 godina pokazale da je 100 posto efikasna u suzbijanju bolesti, navode ove kompanije.

Krajem marta objavili su rezultate ispitivanja sprovedenih na 2.260 adolescenata u SAD-u za koje su rekle da pokazuju "snažne odgovore na antitela".

Te farmaceutske kompanije su u martu saopštile da je tokom kliničkih ispitivanja utvrđeno da je vakcina bezbedna, efikasna i da je proizvela snažan imunski odgovor kod dece tog uzrasta.

Vakcina se "dobro podnosi sa neželjenim efektima koji su generalno u skladu sa onim koji su primećeni kod učesnika starosti 16 do 25 godina", saopštili su Fajzer i BioNTek u petak.

Deca imaju manje šanse da razviju ozbiljnu bolest Covid, pa je njihova vakcinacija manje prioritet nego starijih ljudi.

Ali, oni čine veliki deo zajednice koju treba vakcinisati da bi se postigao kolektivni imunitet, podseća Frans pres.

Stručnjaci ne znaju tačno koliki procenat stanovništva treba da se vakciniše da bi se došlo do te tačke, ali jedan od vodećih američkih imunologa, Entoni Fauči (Anthony Fauci), naveo je je negde između 70 i 85 procenata.

U februaru je rekao da bi američka deca uzrasta 12 godina ili mlađa vrlo verovatno mogla biti vakcinisana do početka 2022. godine.

Vakcina Fajzer-BioNTek, koja se daje u dve doze, već je odobrena za primenu kod ljudi uzrasta od 16 godina.

U martu je američka biotehnološka kompanija Moderna saopštila je da je započela ispitivanja na deci starosti između šest meseci i 11 godina.

Johnson & Johnson, čija je vakcina treća odobrena za upotrebu u SAD, takođe je započela ispitivanja na starosnoj grupi od 12 do 17 godina.

XS
SM
MD
LG