Dostupni linkovi

Otvaranje luka za kruzere u Crnoj Gori


Kotor
Kotor

U Crnoj Gori je registrovano 237 novoinficiranih osoba korona virusom, dok je preminulo devet pacijenata povezanih sa COVID-19, saopšteno je na konferenciji povodom predstavljanja novih mjera za suzbijanje korona virusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazao je da je epidemiološka situacija bolja nego u prethodnom periodu i da je pažnja usmjerena na masovnu vakcinaciju.

Prvu dozu vakcina do sada je primilo 35.290 građana Crne Gore što čini oko 6% ukupne populacije.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović podsjetio je da se do juna očekuje dopremanje 600.000 vakcina što je dovoljno za imunizaciju 300.000 stanovnika, gotovo polovine ukupnog stanovništva.

Milatović je najavio subvencije Vlade za PCR testove za turiste i kazao da se na osnovu dosadašnjih trendova projektuje turistička posjećenost od oko 60% u odnosu na onu iz 2019. godine.

Od 10. aprila u Crnoj Gori će biti dozvoljeno otvaranje luka za kruzere. Za ulazak u zemlju biće potreban negativna PCR test ne stariji od 72 dana, serološki test na antitijela star do 30 dana ili dokaz da je sedmicu prije ulaska u Crnu Goru lice primilo drugu dozu vakcine.

Državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije ulaze u Crnu Goru bez uslovljavanja.

Za građane Ulcina, Bijelog Polja, Cetinja i Bara će ponovo biti dozvoljen međugradski saobraćaj radnim danima, dok zabrana napuštanja opština stanovanja vikendom ostaje na snazi za cijelu Crnu Goru.

U četiri pomenute opštine, moći će da rade i tržni centri, štandovi, tezge, kladionice, fitnes centri i teretene, a dozvoljava se i rad unutrašnjosti ugostiteljskih objekata gdje za jednim stolom može boraviti maksimalno četiri osobe. Relaksacija mjera najavljena je i u Nikšiću i Šavniku gdje je dozvoljeno otvaranje bašti ugostiteljskih objekata uz maksimalno dva gosta za stolom.

U cijeloj državi dozvoljen je boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju. Od 12. aprila najavljen je povratak polumatiranata i maturanata u školske klupe.

XS
SM
MD
LG