Dostupni linkovi

Norveška premijerka kažnjena zbog kršenja pandemijskih mjera


Norveška premijerka Erna Solberg
Norveška premijerka Erna Solberg

Norveška policija saopštila je u petak da su kaznili premijerku Ernu Solberg zbog kršenja mjera fizičkog udaljavanja uvedenih zbog COVID-19. Premijerka je prekršila mjere kada je organizovala porodično okupljanje kako bi proslavila svoj rođendan.

Šef policije Ole Saeverud rekao je na konferenciji za novinare da novčana kazna iznosi 20.000 norveških kruna, odnosno 2.352 dolara.

Premijerka koja služi drugi mandat izvinila se nekoliko puta zbog organizacije događaja za njen 60. rođendan na kojem je učestvovalo 13 članova porodice. Proslava je održana u planinskom odmaralištu krajem februara uprkos vladinoj zabrani okupljanja više od 10 ljudi na jednom mjestu.

“Željela bih ponovo reći da mi je žao zbog kršenja pravila o korona virusu”, rekla je norveška premijerka i dodala da prihvata kaznu i da će je platiti.

Iako policija u većini takvih slučajeva ne bi izrekla novčanu kaznu, rekli su da je premijerka bila na čelu vladinog rada o nametanju ograničenja.

“Iako je zakon jednak za sve, svi pred zakonom nisu jednaki”, rekao je šef policije.

Restoran u kojem je održana proslava također je prekršio zakon, ali neće biti kažnen.

Solberg, koja se u septembru suočava sa izborima za parlament, zalagala se za stroga pravila za suzbijanje širenja korona virusa što je rezultiralo nekim od najnižim stopama zaraze u Evropi, ali i najnižem broju smrtnih slučajeva.

No i Norveška se u prvom tromjesečju 2021. godine suočila sa porastom zaraze čime je vlada prisiljena da krajem marta pooštri ograničenja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG