Dostupni linkovi

EU poziva na uzdržanost i poštovanje vladavine prava u Crnoj Gori


Protest protiv 'demografskog inženjeringa' u Crnoj Gori
Protest protiv 'demografskog inženjeringa' u Crnoj Gori

Evropska unija (EU) prati izbliza dešavanja u Crnoj Gori koji su vezani za moguće izmene u zakonu o državljanstvu, potvrdio je glasnogovornik Unije Peter Stano.

“U tom kontekstu pozivamo sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog. Sloboda okupljanja je osnovno EU pravo, ali treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine prava i javnog reda. To je veoma važno”, izjavio je novinarima Stano.

On je dodao da “prema svakom kršenju zakona domaće vlasti moraju da postupaju u skladu sa nacionalnom legislativom i imajući u vidu međunarodne standarde i međunarodne obaveze Crne Gore”.

Protest protiv 'demografskog inženjeringa' u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Vlada Crne Gore je ranije najavila nameru da da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a time i biračkog prava, zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori, a porijeklom su iz zemalja regiona.

Ovo je bio razlog zašto je došlo do okupljanja više stotina građana u četvrtak 8. aprila. Protest ispred zgrade crnogorske Vlade završen je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je Vlada odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja.

Povodom mogućih izmena u zakonu o državaljanstvu glasnogovornik Peter Stano je naveo da u nacionalnom zakonodavstvu svake zemlje članice EU stoji da reguliše uslove za dobijanje ili oduzimanje državljanstva uz poštovanje prava EU.

“Svaka promjena zakonodavstva u tako važnoj oblasti treba da bude urađena na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i nakon širokih konsultacija o toj temi”, poručio je Stano.

XS
SM
MD
LG