Dostupni linkovi

Ruski zvaničnik: Moskva bi mogla da interveniše na istoku Ukrajine


Pripadnici ukrajinske vojske na istoku Ukrajine, mart 2021

Visoki ruski zvaničnik Dmitrij Kozak upozorio je da bi Moskva mogla da interveniše kako bi pomogla svojim građanima na istoku Ukrajine dok se tenzije u regionu povećavaju.

„Sve zavisi od razmera požara“, rekao je on, prenosi BBC.

Dmitrij Kozak je u Moskvi trenutnu situaciju separatista uporedio sa Srebrenicom, gradom u Bosni i Hercegovini u kojem su snage bosanskih Srba 1995. ubile 8.000 muslimanskih muškaraca.

„Ako je, kako kaže naš predsednik, tamo kao u Srebrenici, verovatno ćemo morati da se odemo u njihovu odbranu“, rekao je Kozak, koji je zamenik šefa ruske predsedničke administracije.

On je sugerisao da bi se pobunjenici za sada mogli održati protiv ukrajinskih snaga.

Takođe je upozorio Ukrajinu da ne pojačava neprijateljstva protiv pobunjenika, rekavši da bi to bio "početak kraja" za zemlju. Istovremeno je pozvao na smirenost i stabilnost.

Sporadične borbe pojačane su u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, sukobima između separatističkih pobunjenika koje podržava Rusija i ukrajinskih trupa. Rusija je napravila trupe na granici sa Ukrajinom.

Ukrajinski Donbas je goruća tačka otkako su separatisti zaplenili tu teritoriju 2014. godine.

Sukobi niskog nivoa između pobunjenika i ukrajinskih snaga izbili su poslednjih nedelja. Svaka strana optužuje drugu za kršenje prekida vatre.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je u četvrtak region da bi video „mesta eskalacije“ i „bio s našim vojnicima u teškim vremenima u Donbasu“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Rusiju da smanji svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom.

Ruska aneksija ukrajinske regije Krim 2014. godine i podrška separatistima u Donbasu dugo su kamen spoticanja u odnosima dve zemlje.

Zapadne zemlje osudile su Moskvu zbog njenih tadašnjih postupaka i uvele joj sankcije.

Rusija poriče slanje trupa u region Donbasa i tamošnje ruske borce karakteriše kao „dobrovoljce“.

SAD su prošle nedelje postavile svoje snage u Evropi na viši nivo pripravnosti, a predsednik SAD Joe Biden ponovo je potvrdio svoju podršku ukrajinskom „suverenitetu i teritorijalnom integritetu“.

Pobunjenici su rekli da je jedan od njihovih boraca ubijen u četvrtak kada su ukrajinske trupe ispustile 14 minobacačkih bombi na selo na periferiji grada Donjecka. Ukrajina je saopštila da je ove godine do sada u sukobima ubijeno 25 njenih vojnika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u četvrtak telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pozvala Rusiju da "deeskalira tenzije" smanjenjem pojačanja svojih trupa.

U istom pozivu, Putin je insistirao na odgovornosti Kijeva "čije su provokacije usmerene na namerno pogoršanje situacije na liniji kontakta".

XS
SM
MD
LG