Dostupni linkovi

Srbija: Predstavljen projekat Romska platforma


Detalj iz romskog naselja Mali Leskovac

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je 8. aprila projekat Romska platforma, koji ima za cilj prikupljanje i praćenje slučajeva diskriminacije i nasilja nad Romima, navodi se u saopštenju.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, navodi se da je pokrenut sajt romskaplatforma.rs na kome se nalazi obrazac za prijavu diskriminacije Roma, kao i primeri uspešno rešenih slučajeva diskriminacije, ali i teme vezane za položaj Roma u Srbiji.

Iza projekta stoje Društva Roma Zaječara i Udruženja romskih studenata iz Novog Sada.

"Ovo je jedan od načina na koji institucija želi da podseti da romska zajednica ne živi samo u Beogradu, već širom Srbije, i da je skoro svuda gotovo nevidljiva i suočena sa različitim uskraćivanjima prava. Zbog toga snažno podržavamo aktivnosti koje će doprineti boljoj zaštiti, kao i organizacije koje u svojim zajednicama istinski posvećeno rade na unapredjenju položaja Roma", navela je Janković.

Prema njenim rečima, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada nadležnih, unapređenju položaja Roma "može da doprinese svako od nas".


Poverenica je ocenila da se time zajednički gradi društvo humanosti, ravnopravnosti i tolerancije, u kome se svi zalažu za uvažavanje i svojih i tuđih ljudskih prava.

Povodom Svetskog dana Roma i obeležavanja 50 godina romskog aktivizma u svetu, poverenica će učestvovati na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu pod nazivom "Romi koji su učinili svet boljim mestom".

XS
SM
MD
LG