Dostupni linkovi

Brnabić: Od iduće nedelje rad na izmenama Ustava Srbije


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je da će naredne nedelje biti održan sastanak Odbora Narodne Skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo da bi se ušlo u izmene Ustava.

Ona je 8. aprila na konferenciji za medije u Beogradu rekla da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i resornim odborima, nakon što je Vlada Srbije 3. decembra usvojila inicijatvu za izmenu Ustava i prosledila je parlamentu.

"Time ulazimo dublje u taj proces i pomoći ćemo da se organizuje dodatni sveobuhvatni dijalog, ako postoji potreba na tu temu", navela je Brnabić i dodala da su izmene u pravosuđu osnov za vladavinu prava, efikasnije i odgovornije pravosuđe.

Ona je saopštila da se 70 odsto onoga što Vlada trenutno radi tiče vladavine prava, posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanju pregovaranja sa Evropskom unijom o članstvu.

Premijerka je najavila da će Ministarstvo pravde do kraja aprila završtiti rad na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, nakon čega će otpočeti javna rasprava, kojima bi trebalo da se ubrzaju suđenja.

Brnabić je saopštila i da Vlada radi na uspostavljanju centralnog sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jedinstvenog IT sistema za pravosuđe.

Ona je najavila da je u toku rad na prednacrtima Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izborima za predsednika Republike, kao i da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 13. aprila formirati radnu grupu za analizu i proveru jedinstvenog biračkog spiska.

Početkom decembra prošle godine Vlada Srbije podnela je Skupštini predlog za izmenu Ustava iz 2006. godine u delu koji se odnosi na pravosuđe koji se odnosi na definisanje odnosa tri grane vlasti, kako je navedeno, u cilju jačanja sudske nezavisnosti i tužilačke samostalnosti kao jednim od osnovnih načela vladavine prava.

To je i jedan od zahteva Evropske unije prilikom procesa evrointegracija Srbije.

Predviđene su izmene sastava sudskog i tužilačkog saveta - Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) koji bi bez uticaja parlamenta trebalo da biraju sudije i tužioce uz ukidanje izbora na trogodišnji mandant. Argument za ovu promenu Vlada navodi da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

Nastavak dijaloga dobra vest

Odgovarajući na pitanje novinara o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Ana Brnabić rekla je da joj je drago ako Kosovo želi da razgovori ponovo otpočnu.

„Mislim da je to najbolja moguća vest. Ranije su bile najave da Aljbinu Kurtiju to nije prioritet, drago mi je ako se to promenilo jer je to važno za bezbednost i stabilnost regiona. Videćemo ko će u dijalogu učestvovati, mogu tu biti i ja, a glavni pregovarač sa naše strane ostaje predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, navela je Brnabić.

Nema razloga za obaveznu vakcinaciju

Govoreći o imunizaciji protiv korona virusa u Srbiji, Brnabić je rekla da se taj proces odvija odlično i da trenutno nema nijednog razloga da država razmišlja o uvođenju obaveze vakcinacije na COVID-19.

„Svakog dana imamo između 10.000 i 12.000 prijava za vakcinaciju, kao i veoma veliki broj onih koji dolaze bez prethodne prijave. Tako da ovu bitku za sada dobijamo“, izjavila je Brnabić.

Premijerka Srbije saopštila je da je do sada vakcinisano skoro 30 odsto punoletnih građana i najavila je da će 9. aprila biti održana sednica državnog Kriznog štaba za suzbijanje COVID-a 19 na kojoj će biti razmotreni efekti epidemioloških mera.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega nije nastavljena vakcinacija inostranih državljana u Srbiji, Ana Brnabić rekla je da je fokus na domaćem stanovništvu i unapređenju masovne imunizacije.

„Na sednici Vlade danas smo doneli odluku da Kantonu Sarajevo u Bosni i Hercegovini doniramo dodatnih 10.000 doza vakcine Astrazeneka“, navela je Brnabić.

Ona je precizirala da će vakcine u BiH biti poslate 9. aprila ujutro i zaključila da će Srbija i dalje pomagati susednim zemljama u borbi protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG