Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije osudili izjavu nemačkog ambasadora o bombardovanju SRJ


Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb)
Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb)

Izjava nemačkog ambasadora u Srbiji Tomasa Šiba (Thomas Schieb) da je bombardovanje nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) kontroverzno pitanje, ali da je bilo neophodno da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu, izazvala je burne reakcije zvaničnika Srbije.

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Srbije, Nenad Popović nakon gostovanja nemačkog ambasadora Šiba u emisiji Pravi Ugao na TV Vojvodina, 7. aprila, u kojoj je izneo takvu ocenu, poručio je da je reč o „sramnoj izjavi, vrhuncu cinizma i nastavku kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan“.

Popović je istovremeno zatražio da se Šib izvini za takvu izjavu.

„Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji“, rekao je Popović, saopštila je Srpska narodna partija, čiji je predsednik.

On je naveo da je „posebno perfidno što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi“.

Popović smatra da je reč o još jednom „pokušaju falsifikovanja istorije – gde jedan predstavnik nemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svetskom ratu, pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore“.

Odgovor šefa policije ambasdoru Nemačke

Povodom izjave nemačkog ambasadora Šiba oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

„Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji“, naveo je Vulin u izjavi objavljenoj na sajtu Pokret socijalista.

Vulin je ocenio da su bombardovanja Srbije 1941. kao i 1999. godine, bili zločini.

„Komadanje Srbije 1941. je zločin, komadanje Srbije 1999. je zločin. Jugoslavija je 1941. napadnuta zbog odbijanja da se drži ugovora sa Trojnim paktom i zbog diskriminacije nemačke manjine, a 1999. SR Jugoslavija je napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema albanskoj manjini“, dodao je Vulin.

Kazao je i da je Ustav Nemačke zabranio angažovanje vojske te zemlje van njenih granica zbog izazivanja dva svetska rata i straha da bi ujedinjena Nemačka mogla da ponovi zločine, a da je upravo bombardovanje Jugoslavije pokazalo da je strah opravdan.

I predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović oglasio se osudom izjave nemačkog ambasadora u Srbiji.

„Izjava nemačkog ambasadora nije diplomatska, nije istinita, nije razumna, ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama“, poručio je u objavi na Instagramu.

Povodom reakcija zvaničnika Srbije Radio Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirala i ambasadu Nemačke u Srbiji, a eventualni odgovor će objaviti naknadno.

XS
SM
MD
LG