Dostupni linkovi

Na Kosovu počela imunizacija osoba starijih od 85 godina


Vakcinacija lekara na Kosovu
Vakcinacija lekara na Kosovu

Na Kosovu je 8. aprila počela vakcinacija protiv COVID-19 osoba starijih od 85 godina, a potom će od 11. aprila započeti i imunizacija osoba od 80 do 84 godine. Imunizacija se obavlja u sali “1. oktobar” u Prištini ali i u drugim gradovima širom Kosova a u upotrebi je vakcina AstraZeneca.

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina kmpanije AstraZeneca na Kosovo je stigao 28. marta iz programa COVAX a plan o imunizaciji stanovništva se odvija u tri faze. U prvoj fazi, koja je u toku, vrši se vakcinacija zdravstvenih radnika, te imunizacija osoba strajih od 80 godina i osoba sa hroničnim bolestima.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti je za Radio Slobodna Evropa rekao da će prva faza imunizacije trajati najmanje još dve nedelje.

Planirano je da u drugoj fazi budu vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje sutuacijom tokom pandemije korona virusa. Na kraju, u trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, planirana je imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Kosovo bi do kraja maja trebalo da sobije još oko 76.000 vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX. To je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva. Kosovo bi iz tog programa ukupno trbalo da dobije 100.800 doza vakcina.

XS
SM
MD
LG