Dostupni linkovi

SAD ispituju rizik od alergija na Pfizer i Moderna vakcine


Studija će obuhvatiti 3.400 dobrovoljaca između 18 i 69 godina

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) saopštio je 7. aprila da trenutno sprovodi ispitivanje rizika od alergijskih reakcija na vakcine protiv COVID-19, koje su napravile kompanije Moderna i Pfizer.

Studija, koju finansira Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i čiji rezultati se očekuju na leto obuhvatiće 3.400 dobrovoljaca između 18 i 69 godina, a oko 60 odsto učesnika biće sa istorijom teških alergijskih reakcija na hranu, ubode insekata ili imunoterapiju, prenela je agencija Reuters.

Cilj ispitivanja je da se, srazmerno rezultatima studije o broju utvrđenih alergijskih reakcija, omogući pomoć ugroženima u roku od 90 minuta nakon vakcinacije.

U Sjedinjenim Državama je nakon imunizacije vakcinama Pfizer i Moderna zabeleženo nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, uključujući one sistemske koje mogu da ugroze život poput anafilaktičkog šoka.

U januaru američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili da se alergijske reakcije javljaju sa učestalošću od 11,1 na milion vakcinacija.

XS
SM
MD
LG