Dostupni linkovi

SAD planiraju da obnove pomoć Palestincima


Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) saopštila je Kongresu da planira ponovo pokretranje pomoći Palestincima, prenela je agencija Reuters.

Pomoć obuhvata 150 miliona dolara kroz agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama, 75 miliona dolara ekonomske pomoći i 10 miliona dolara razvojne pomoći.

Predsednik Bajden pokušava da obnovi američku pomoć Palestincima koju je ukinuo njegov prethodnik Donald Trump (Trump).

Nova administracija ranije je obećala da će nastaviti ekonomsku i humanitarnu pomoć vrednu stotine miliona dolara, te da će raditi ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bajdenovi savjetnici su takođe saopštili da žele ponovo da odrede cilj dvodržavnog rešenja kao prioritet u američkoj politici prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Oni su, međutim, krenuli oprezno ka tom cilju i svi veliki koraci verovatno će, nakon nepotpunih izraelskih izbora u martu, čekati palestinske izbore planirane za predstojeće mesece.

Trampova administracija blokirala je skoro svu pomoć otkako je prekinula veze sa Palestinskim vlastima u 2018. godini.

Taj potez se u javnosti smatrao pokušajem da se prinude Palestinci na pregovore s Izraelom o odredbama onoga što je palestinsko rukovodstvo opisalo kao napore da se Palestincima uskrati solidna država.

XS
SM
MD
LG