Dostupni linkovi

U Crnoj Gori je 279 inficiranih koronom, preminulo osmoro


Podgorica
Podgorica

U Crnoj Gori je 279 novoinficiranih korona virusom, a preminulo je osam pacijenata povezanih sa COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ukupan broj oboljelih je trenutno 5.030, a najviše inficiranih je u Podgorici 1.741, Nikšiću 851 i Beranama 374.

Prema poslednjim uporednim podacima, u regionu je najviše umrlih koji su povezani sa COVID-19 na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori (210).

Na listi najveće četrnaestodnevne incidencije, Crna Gora je na drugom mjestu sa 780 novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika u prethodnih 14 dana.

Od početka epidemije, registrovano je ukupno 93.309 inficiranih osoba, a preminulo je 1,334.

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je saopštio da su mediji i društvene mreže tokom prethodnih godinu dana bili zapljusnuti dezinformacijama o pandemiji, a odobravanjem prvih vakcina je intenzivirana dezinformaciona kampanja koja podriva povjerenja u imunizaciju.

„Dominirale su tri vrste dezinformacija - neistine o sastavu vakcine, širenje straha od posljedica vakcinacije i neizostavna tema čipovanje - vakcinisanje u svrhu praćenja“, navode iz CDT-a.

Kao najopasniji trend dezinformisanja o vakcini, u CDT-u smatraju neistine o posljedicama imunizacije.

“Svaki smrtni slučaj koji koincidira sa vakcinom, bilo u regionu ili na drugom kraju svijeta, koristi za hranjenje narativa da je primanje vakcine aktivnost visokog rizika”, jedan je od zaključaka CDT-a nakon analiza lažnih objava.

U Crnoj Gori je do sada vakcinisano 31.710 osoba, što je 5,11 posto stanovništva.

Drugu dozu je primilo 5.147 građana, ili 0,83 posto.

XS
SM
MD
LG