Dostupni linkovi

Na Kosovu 685 novoinficiranih, stupile na snagu nove mere


Građani u redu za testiranje na korona virus u Prištini

Na Kosovu je u poslednja 24 časa registrovano 685 novih slučajeva korona virusa od testiranih 4.742 uzoraka, saopšteno je u sredu iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

U istom periodu je od posledica COVID-19 preminulo 14 osoba a izlečeno je 788 pacijenta.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 13.903.

Od početka epidemije na Kosovu je ukupno registrovano 95.341 slučajeva infekcije, a preminulih je 1.948.

Na Kosovu su u sredu na snagu stupile i nove mere u borbi protiv pandemije prema kojima se građanima zabranjuje kretanje u periodu 22:00 naveče do 5:00 sati ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Ugostiteljskim objektima na teritoriji Kosova se zabranjuje rad od 7. do 18. aprila i moći će da pružaju jedino usluge “za poneti” i dostavu hrane. U istom periodu se zabranjuje i rad tržnih centara dok prodavnice i apoteke mogu da rade.


Vlada Kosova je saopštila da se nove mere uvode zbog sumnje na postojanje novog soja korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je testirao 147 uzoraka od kojih je 97 odsto bilo pozitivno na britansku varijantu dok južnoafrička ipak nije registrovana.

Kako bi se usporilo širenje britanske varijante korona virusa, Vlada Kosova je odlučila da se od 12. do 18. aprila organizuje online nastava za učenike nižih, srednjih i viših razreda u preduniverzitetskom obrazovanju dok će univerzitetska nastava biti realizovana u online formatu od 7. do 18. aprila.

XS
SM
MD
LG