Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Češke smenjen nakon protivljenja ruskoj vakcini


Prag, mart 2021
Prag, mart 2021

Ministar zdravlja Češke Jan Blatni odlazi iz Vlade, na zahtev predsednika države Miloša Zemana nakon što je kategorično odbijao da se koriste vakcine, pre svega ruske Sputnjik V, dok ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove.

"Sve vreme sam stajao iza toga da se koriste registrovane vakcine. Za mene kao lekara je važno da moram da budem 100 odsto siguran da ne samo da će pomoći ali i da neće naneti štetu. Samo tako mogu da garantujem da su vakcine bezbedne i oprobane", kazao je danas Blatni na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da je sinoć smenjen.

Blatni je rekao da je njegovo smenjivanje politička odluka na koju premijer ima pravo ali da je istovremeno tumači tako da premijer Andrej Babiš vidi da se Češka izvukla iz kriznih dana u toku pandemije kovid-19.

"Predsednik me je danas smenio na zahtev premijera. Ja kao razlog vidim političku odluku na koju premijer ima pravo. Savest mi je čista jer sam radio isključivo na osnovu svoje stručnosti i odlučivao sam uvek na osnovu stručnih podataka i analiza. Može da se tumači i tako da premijer smatra da je najgore već iza nas. Virus je, međutim, još uvek opasan i ne prašta nam greške", rekao je Blatni.

Novi ministar popustljivijeg stava

Predsednik Zeman imenovaće već danas za novog ministra Petra Arenbergera, stručnjaka za venerične bolesti, inače direktora jedne od velikih univerzitetskih bolnica u Pragu, koji je znatno popustljiviji prema kampanji predsednika da se naruče i ruske i kineske vakcine i bez odobrenja Evropske agencije za lekove.

Koalicioni partner u vladi premijera Babiša, lider čeških socijaldemokrata i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček saopštio je kratko da poštuje pravo partnera u vladajućoj koaliciji da smeni ministra ali da se nada da će novi nastaviti tako kako je do sada radio Blatni.

"Pripremili smo projekat nazvan Put iz tame koji će pomoći da se vratimo normalnom životu. Sve je spremno da se polako vraćamo u normalno", rekao je smenjeni ministar Blatni.

Početkom ove sedmice, kada su se u medijima pojavila nagađanja da će Babiš smeniti ministra koji je insistirao na stavovima epidemiološkog tima i struke i odbijao da potpiše korištenje vakcine Sputnjik V koju je češki predsednik tražio od predsednika Rusije, opozicija žestoko je kritikovala premijera Babiša.

Opozicija je kritikovala premijera Babiša poslednji put zbog toga što je stao uz austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u nedavnom sporu u EU oko podele vanredne isporuke 10 miliona vakcina američkih vakcina i zbog toga je Češka izgubila pravo da dobije oko 70.000 vakcine iz kvote za najugroženije zemlje.

Vakcine su Češkoj nakon toga solidarno ponudile Austrija, Slovenija i Mađarska a Rusija je takođe ponudila da pokrije deo nedostatka vakcinama Sputnjik V.

Evropska agencija za lijekove (EMA) pokrenuće naredne sedmice istragu o tome da li su klinička ispitivanja ruske vakcine Sputnjik V protiv COVID-a 19 u skladu sa etičkim i naučnim standardima, objavio je 7. aprila britanski dnevnik Financial Times.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

Mađarska je prva zemlja EU koja je odobrila vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnjik V.

XS
SM
MD
LG