Dostupni linkovi

Protest studenata u Sarajevu zbog situacije u domovima


Stotinjak članova Udruženja studenata "Studentskog centra" izašli su u srijedu , 7. aprila 2021. godine na proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima i odnosa nadležnih prema ovoj populaciji.

Studenti koji su se okupili pola sata prije početka sjednice Vlade KS kako bi istakli da je nemaran odnos vlasti godinama unazad doveo studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.

Zbog problema oko imenovanja uprave i neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” (JUSC), studentska menza polako ostaje bez hrane, nabavke nema ko potpisati, a studenti uredno plaćaju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti.

Pojedini sudenti su simbolično nosili kese krompira jer je to jedina hrana koju im menze nude.

Podrška premijera

Premijer KS Edin Forto je izašao pred studente i rekao kako će Vlada pomoći rješavanju studentskih problema, koji je prema Fortinim riječima rezultat nemara uprave JUSC proteklih godina.

“Podržavamo svaki protest koji je u skladu sa zakonom, tragično je da se studenti moraju okupljati ovako, to je tragedija. Neizvjesna je sudbina Studentskog centra kao ustanove, rekao je Forto.

Prema dostupnim podacima dugovi JUSC iznose oko 100.000 konvertibilnih maraka (50.000 eura). Elektrodistribucija prijeti isključenjem struje, a KS ne plaća punu dotaciju JUSC-u.

Protest se trebao održati u prošlu subotu, ali je zbog epidemiološke situacije otkazan.

XS
SM
MD
LG