Dostupni linkovi

Bela kuća odbacila ideju o 'saveznom pasošu' za vakcine


Džen Psaki

Građanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neće biti nametnuti "zdravstveni pasoš" kao potvrdu da su vakcinisani protiv bolesti koju izaziva korona virus, saopšteno je iz Bele kuće u utorak, 6. aprila.

„Vlada ne podržava i neće podržati sistem koji zahteva da Amerikanci poseduju taj sertifikat", rekla je portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki, istovremeno naglasivši da privatni sektor može da radi na tome.

"Neće biti savezne baze podataka o vakcinaciji, niti bilo kakve savezne obaveze koja zahteva da svi dobiju potvrdu o tome", dodala je ona.


Najjače interesovanje za tu ideju je među privatnim kompanijama, željnim da ponovo otvore mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, poput stadiona ili pozorišta, rekla je portparolka, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Administracija predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) objaviće "savete" s "važnim odgovorima na pitanja koja Amerikanci postavljaju, posebno oko ličnih podataka, bezbednosti ili diskriminacije" u vezi s tim, navela je Psaki.

"Interes savezne vlade je jednostavan: da lični podaci i prava Amerikanaca moraju biti zaštićeni, a samim tim i da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi", rekla je.


Nekoliko zemalja, uključujući i Evropsku uniju, uvelo je ili planira da uvede zdravstveni "pasoš" koji pokazuje da je pojedinac vakcinisan protiv COVID-a 19.

Ta ideja je ipak izazvala snažne kritike i zabrinutost zbog moguće diskriminacije i zaštite privatnih podataka.

XS
SM
MD
LG