Dostupni linkovi

Krivokapić: Odluku o smjeni ministra pravde donio sam teška srca


Premijer Crne Gopre Zdravko Krivokapić (na fotografiji) u pismu dodaje da je nakon parlamentarnih izbora “ponio krst njegovog naroda”
Premijer Crne Gopre Zdravko Krivokapić (na fotografiji) u pismu dodaje da je nakon parlamentarnih izbora “ponio krst njegovog naroda”

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je u utorak, 6. aprila, objavio saopštenje naslovljeno “Pismo narodu Crne Gore” u kojem ponovo objašnjava svoje razloge za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i obraća se dijelu građana koji su ga zbog toga prozvali izdajnikom.

Krivokapić je 5. aprila na konferenciji za medije saopštio da je zatražio smjenu ministra zbog njegovog stava o genocidu u Srebrenici, nakon što je Leposavić 29. marta u Skupštini naveo da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kada se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Manje grupe građana su tim povodom protestovale u nekoliko crnogorskih gradova.

Kao i u većini svojih javnih obraćanja, Krivokapić se i u ovom pismu ne obraća građanima, već “narodu”, kojeg podsjeća da su se zajedno borili za svetinje predaka.

“Dragi saborci, braćo i sestre, molim vas da razumijete da borba za dostojanstven život nije gotova, nego da je prenijeta na prljavi teren politike, u kojem se podrazumijevaju neki kompromisi koji ne moraju uvijek biti jasno uočljivi časnom i poštenom svijetu, koji je u ovu borbu krenuo zajedno sa mnom”, navodi Krivokapić.

Aktuelni premijer je bio nosilac liste Demokratskog fronta koji je zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori organizovao višemjesečne proteste zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić u pismu dodaje da je nakon parlamentarnih izbora “ponio krst njegovog naroda” koji je, kako kaže, bio otpisan od strane domaćih i inostranih centara moći, te odbacuje optužbe da je izdajnik jer je zatražio ostavku ministra Leposavića.

“Jučerašnju odluku sam donio teška srca, ali sam je donio da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao”, navodi Krivokapić i dodaje da razvašćivanje DPS-a podrazumijeva “ako ne saglasnost, a onda bar razumijevanje jednog dijela međunarodne zajednice”.

U obrazloženju Predloga za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je premijer Krivkapić danas (6. april) dostavio Skupštini, navodi se da je javno djelovanje Leposavića odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.

Zdravko Krivokapić je za premijera Crne Gore izabran 4. decembra glasovima koalicija predvođenim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA. Oni su na avgustovskim izborima osvojili 41 od 81 mjesta u Parlamentu, čime je nakon tri decnije Demokratska partija socijalista prešla u opoziciju.

XS
SM
MD
LG