Dostupni linkovi

Beograd: Osmani nastavila kampanju mržnje i neprijateljstva


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila je da je novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani novi ciklus u političkim odnosima sa Beogradom, umesto porukama o dijalogu i zajedničkom rešavanju problema, nastavila kampanjom „mržnje i neprijateljstva“ prema Beogradu.

Direktor ove Kancelarije Petar Petković je naveo da su od dve izjave koje je Osmani dala za manje od 24 sata sa nove pozicije, obe bile obojene otvorenim „animozitetom“ prema srpskom narodu.

Međutim, nije navedeno o kojim izjavama je reč.

„To veoma jasno govori da će prioriteti nove vlasti u Prištini, umesto dijaloga i traganja za kompromisom biti ogoljena mržnja prema Srbima“, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije pozvala je premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i predsednicu Vjosu Osmani da se okrenu dijalogu, kompromisu, razgovoru, zajedničkom traganju za rešenjem i ispunjavanju međunarodno priznatih obaveza.

Vjosa Osmani je, nakon što je kosovska skupština u nedelju, 4. aprila, izabrala za predsednicu Kosova, izjavila u obraćanju poslanicima da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu.

Kako je rekla, pred Kosovom je i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

"Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude dostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina", navela je Osmani.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Beograd i Priština pod pokroviteljstvom EU vode u Briselu dijalog o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultira obavezujućim sporazumom.

XS
SM
MD
LG