Dostupni linkovi

Potpisan sporazum, proizvodnja Sputnjika V u Srbiji u maju


Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović saopštio je da je Institut Torlak potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o prenošenju podataka o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji.

"Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci u vezi sa proizvodnjom vakcine Sputnjik V koju je razvio ruski institut za virusologiju Gamaleja", rekao je Popović.

On je najavio da će na Institutu Torlak tokom aprila meseca biti proizvedene tri validacione serije vackine "Sputnjik V".

"Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine", rekao je Popović.

On je naveo da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Sputnik V je jedna od četiri dostupne vakcine u Srbiji. Osim ruske vakcine građani mogu da biraju i vakcine američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, kineski Sinofarm i AstraZeneka vakcine.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

Mađarska je prva zemlja EU koja je odobrila vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnjik V.

XS
SM
MD
LG