Dostupni linkovi

Policijski poručnik: Protiv Floyda korišćena nepotrebna sila


Policijski poručnik Ričard Zimerman tokom suđenja za ubistvo Džorža Flojda

Policajac Derek Šovin (Derek Chauvin) koristio se potpuno nepotrebnom silom dok je kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda (George Floyd) tokom hapšenja prošlog maja, izjavio je policijski poručnik Ričard Zimerman (Richard Zimmerman) tokom petog dana sudskog procesa po optužbama za ubistvo koji se u Mineapolisu vodi protiv bivšeg policajca Šovina.

"Potpuno nepotrebno", odgovorio je poručnik Zimerman na pitanje tužioca kako tumači to što je Šovin oko devet minuta kolenom pritiskao Flojdov vrat.

"Ako vam je koleno na vratu neke osobe – to je može ubiti", rekao je Zimerman, a prenosi Glas Amerike.

Prema njegovim rečima tokom svedočenja policajci su odgovorni za uhapšene i obučeni su za pružanje prve pomoći povređenom ili rastrojenom pritvoreniku – čak iako su upoznati sa time da na mesto događaja stiže Hitna pomoć.

Ukazao je i da su policajci obučeni da na bilo koju pretnju odgovore isključivo proprocionalnom silom.

"Kada osobi stavite lisice rapidno se smanjuje nivo pretnje", rekao je Zimerman.

On je tokom izlaganja upozorio i na opasnosti ostavljanja osobe da leži na leđima.

"Kada ste stavili lisice, osobu je potrebno što pre premestiti iz položaja u kom leži na leđima – jer to otežava disanje", istakao je on tokom svedočenja.

"Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje kolena za vratom je jednostavno suvišno. Nisam video razlog zbog kog bi se policajci osećali ugroženo – jer to je inače razlog zbog koga bi se mogla primeniti tolika količina sile", zaključio je Zimerman.

Suđenje Šovinu, koje je počelo 29. marta biće nastavljeno u ponedeljak, 5. aprila.

Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je Šovin držao koleno na vratu duže od devet minuta, iako se Flojd žalio da ne može da diše.

Snimak događaja je isplivao u javnost nakon čega je pokrenut talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u SAD.

Tužilac Jerry Blackwell je na početku suđenja pokazao poroti snimak nakon što im je rekao da je broj koji treba zapamtiti 9 minuta i 29 sekundi - koliko je vremena Šovin držao Flojda pritisnutog na pločnik.

XS
SM
MD
LG