Dostupni linkovi

Holandija obustavlja vakcinaciju AstraZenecom mlađih od 60 godina


Holandska agencija saopštila je u periodu kada je prijavljeno pet slučajeva sa neželjenim efektima, vakcinu AstraZeneca primilo oko 400.000 ljudi

Vlada Holandije saopštila je 2. aprila da privremeno obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneca protiv korona virusa za ljude mlađe od 60 godina nakon izveštaja o malom broju pojave krvnih ugrušaka kod onih koji su primili tu vakcinu, prenela je agencija AP.

Odluka Holandije dolazi tri dana nakon što su i vlasti Nemačke obustavile upotrebu vakcine AstraZeneca za ljude mlađe od 60 godina zbog rizika od pojave krvnih ugrušaka.

Holandska agencija Lareb koja prati neželjene efekte vakcine saopštila je 2. aprila da je nakon vakcinacije dobila pet izveštaja o krvnim ugrušcima u kombinaciji sa sniženim brojem krvnih zrnaca.

Svi slučajevi dogodili su se između sedam i 10 dana nakon vakcinacije, a sve osobe bile su žene starosti između 25 i 65 godina.

"Tri pacijentkinje su imale opsežne plućne embolije. Jedna je umrla", navela je holandska agencija.

Agencija Lareb je saopštila i da je u periodu kada je prijavljeno pet slučajeva sa neželjenim efektima, vakcinu AstraZeneca primilo oko 400.000 ljudi u Holandiji.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da je privremena obustava mera predostrožnosti.

Prekid vakcinacije mlađih od 60 godina trajaće do 7. aprila, kada se očekuje novi detaljni izveštaj Evropske agencije za lekove.

Kompanija AstraZeneca saopštila je da će nastaviti rad sa vlastima u Holandiji i odgovoriti na bilo koja pitanja.

Vakcinacija vakcinom Astrazeneca je u Holandiji već bila privremeno prekinuta od 15. do 28. marta, a nastavljena je posle istrage Evropske agencije za lekove (EMA) i saopštenja da je vakcina bezbedna.

EMA je 31. marta ponovo saopštila da stručnjaci koji istražuju moguće veze vakcine AstraZeneca i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i prema starosti, ali da nastavljaju analizu.

"Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo rijetke slučajeve" naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom Astrazenece, navedeno je u saopštenju evropskog regulatornog tela za lekove.

EMA je ponovila mišljenje izdato 18. marta da "dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od COVID-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike".

XS
SM
MD
LG