Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN osudio ubistva civila u Mjanmaru


Protesti u Mandaleju, 1. april 2021.
Protesti u Mandaleju, 1. april 2021.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) najoštrije je osudio ubistva stotina civila u Mjanmaru, među kojima su i žene i deca.

Deklaracija je usvojena jednoglasno u četvrtak, 1. aprila, uveče.

Članice SB UN su, kako se navodi, "duboko zabrinute brzim pogoršanjem situacije" u Mjanmaru. U deklaraciji se osuđuje primena sile protiv mirnih demonstranata.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, na zahtev Londona, počeo je u sredu i trajao je dva dana iza zatvorenih vrata.

Stotine osoba uhapšenih poslednjih meseci u Mjanmaru vode se kao nestale. Posebno je veliki broj ljudi nastradao u subotu, na dan oružanih snaga Mjanmara kada je ubijeno više od 110 osoba, među kojima sedam maloletnika.

Istovremeno, građani Mjanmara koji se protive vojnom puču nastavljaju proteste i nastoje da prevaziđu blokadu interneta koju su vlasti nametnule, javlja Rojters.

Nekoliko telekomunikacijskih kompanija potvrdilo je kako su vojne vlasti isključile bežični internet. Vojska nije objavila ili objasnila svoju naredbu provajderima da ograniče pristup internetu.

Demonstranti su koristili društvene mreže za objavljivanje ekscesa sigurnosnih snaga i za organizovanje otpora vojnoj vlasti.

"Narednih dana će biti održani ulični protesti. Izvedite koliko možete gerilskih napada", napisao je vođa protesta Khin Sadar na Facebooku prije blokade interneta. “Slušajmo radio ponovo, zovimo se putem fiksih telefona”, naveo je on.

Nakon što je vlada ograničila pristup internetu građani su nastavili komunicirati deleći radio frekvencije, te koristeći sistem provajdera koji šalju vesti SMS porukama.

Mobilne podatke sedmicama blokiraju vlasti koje se bore da uguše opoziciju koja zahteva ponovno uspostavljanje civilne vlasti i puštanje Aung San Su Ći i drugih ključnih figura u njeznoj vladi.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila je vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba. Od tada traju protesti.

Međunarodna zajednica je osudila puč, a neke zemlje su uvele sankcije vojnoj hunti, javlja AFP.

XS
SM
MD
LG