Dostupni linkovi

Izrael bi od maja mogao da vakciniše decu od 12 do 15 godina


Vakcinacija u Izraelu.
Vakcinacija u Izraelu.

Izrael bi mogao da u maju počne vakcinaciju adolescenata, od 12 do 15 godina, izjavili su danas zdravstveni zvaničnici nakon što su laboratorije Fajzer i Biontek saopštile da je njihova vakcina protiv korona virusa 100 odsto efikasna kod ove starosne grupe.

Vakcina Fajzer/Biontek je odobrena u Izraelu i nizu drugih zemalja za osobe starije od 16 godina. "Čekamo odobrenje FDA (američke agencije za lekove)", izjavio je za radio Kan izraelski koordinator za korona virus Našman Aš, prenosi Beta pozivajući se na AFP, i dodaje da potom sledi procedura u Izraelu za šta će biti potrebno nekoliko nedelja.

Deca su manje izložena teškim oblicima bolesti, pa njihova vakcinacija nije bila prioritet.

Međutim, "svedoci smo povećanja broja hospitalizovane dece", neke "bez simptoma, ali sa komplikacijama", rekao je Hezi Levi iz ministarstva zdravlja i ocenio da bi vakcinacija dece od 12 do 15 godina mogla da počne u maju.

Biontek i Fajzer su počeli klinička ispitivanja prve grupe dece od pet do 11 godina, dok druga grupa od dve do pet godina treba da naredne nedelje primi prvu dozu u okviru ispitivanja koje će obuhvatiti i decu od šest meseci do dve godine.

Izrael je do sada registrovao 833.281 zaraženog korona virusom, dok je 6.214 osoba umrlo od posledica bolesti.

XS
SM
MD
LG