Dostupni linkovi

Rusija registrovala vakcinu protiv COVID-19 za životinje


Specijalista uzima bris zecu u laboratoriji Saveznog centra za zdravlje životinja tokom razvoja vakcine protiv COVID-19 za životinje, u Vladimiru, 9. decembra 2020.

Rusija je registrovala prvu vakcinu u svijetu protiv COVID-19 za životinje, objavila je uprava za sigurnosne kontrole u poljoprivredi Rosselkhoznadzor, nakon što su testovi pokazali da stvara antitijela protiv korona virusa kod pasa, mačaka, lisica i nerca.

Masovna proizvodnja vakcine, nazvane Carnivac-Cov, može započeti u aprilu, rekao je regulator Rosselkhoznadzor.

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog prenosa korona virusa između ljudi i životinja. Regulator je rekao da će vakcina moći zaštititi ranjive vrste i spriječiti virusne mutacije.

Rusija je do sada registrirala samo dva slučaja COVID-19 među životinjama, oba kod mačaka.

Vakcina za životinje, koje je razvila jedinica Rosselkhoznadzora, nazvana je Carnivac-Cov.

"Klinička ispitivanja Carnivac-Cov, koja su započela u oktobru, uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, nutrije, lisice i druge životinje", rekao je zamjenik šefa Rosselkhoznadzora Konstantin Savenkov, piše Reuters.

Rosselkhoznadzor je rekao da su ruske farme krzna planirale otkupiti vakcinu, zajedno sa preduzećima u Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Ruska industrija farmi krzna čini oko 3% globalnog tržišta, u odnosu na 30% u sovjetsko doba.

Aleksander Gintsburg, šef instituta koji je razvio rusku vakcinu Sputnik V, citiran je u ponedeljak u listu Izvestija da će COVID-19 vjerovatno sljedeći put pogoditi životinje.

"Sljedeća faza epidemije je zaraza korona virusom kućnih ljubimaca i domaćih životinja na farmama", rekao je Gintsburg.

Neki naučnici kažu da mačke i psi ne igraju glavnu ulogu u prenošenju korona virusa na ljude i da su njihovi vlastiti simptomi često blagi ako se zaraze.

Klinička ispitivanja ruskog cjepiva za životinje započela su u oktobru prošle godine, a uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, nerce, lisice i druge životinje.

"Rezultati ispitivanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina sigurna i visoko imunogena jer su sve vakcinisane životinje razvile antitijela na korona virus", rekao je Savenkov.

Rusija već ima tri vakcine protiv korona virusa za ljude, od kojih je najpoznatije Sputnik V. Moskva je također hitno odobrila još dvije vakcine, EpiVacCoronu i CoviVac.

XS
SM
MD
LG