Dostupni linkovi

U Crnoj Gori preminulo osam osoba od COVID-19, novoinficiranih 386


Po broju aktivno oboljelih (1051) i hospitalizovanih (80) na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora je na drugom mjestu u regionu iza Srbije i Albanije.

Osam preminulih od COVID-19 i 386 novoinficiranih korona virusom je novi epidemiološki bilans u Crnoj Gori, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Ukupan broj trenutno inficiranih COVID-19 u Crnoj Gori je 6446.

Došlo je do pada u broju novooboljelih, kao i zauzetosti kovid kapaciteta u bolnicama koji su popunjeni 66,7 odsto, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović objavljujući nove epidemiološke mjere.

Od 1.aprila se produžava slobodno kretanje i radno vrijeme maloj privredi za sat vremena, u cjelosti se otvaraju ugostiteljski objekti u Budvi i Tivtu, kao i bašte ugostiteljskih objekata u još deset gradova.

Prema ažuriranim epidemiološkim mjerama, kretanje će u svim opštinama biti zabranjeno od 22 do 05 sati, a mala privreda će raditi do 21 sat. Tržni centri ostaju zatvoreni, kao i zabrana međugradskog saobraćaja.

Granice sa državama regiona ostaju otvorene.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa o statistici vezanoj za preminule, iz Instituta su saopštili da se njima dostavljaju prijave smrti svih slučajeva povezanih sa COVID-19 koje se registruju u bolničkim (zdravstvenim) ustanovama, ali i van njih.

“Na ljekaru koji prijavljuje smrt je da procjeni da li je smrt povezana sa infekcijom ili nije. Za smrti nejasnog uzroka moguće je tražiti pato-anatomsku obdukciju radi razjašnjenja nejasnoća. Crna Gora u vođenju mortalitetne statistike prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) po kojima se smrt od COVID-19 u svrhu nadzora definiše kao smrt koja je rezultat kliničkog stanja kompatibilnog sa kliničkom slikom COVID-19 kod vjerovatnih i klinički potvrđenih slučaja COVID-19”, navodi se u odgovoru Instituta.

Podsjetimo, u dijelu javnosti se pad broja inficiranih tumači kao posljedica smanjenog broja testiranja na korona virus, a postavljeno je i pitanje da li je saopšteni broj preminulih od posljedica COVID-19 autentičan.

Po broju aktivno oboljelih (1051) i hospitalizovanih (80) na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora je na drugom mjestu u regionu iza Srbije i Albanije.

Druga je i na listi zemalja sa najvećom četrnaestodnevnom incidencijom (973), što je broj novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

Od početka epidemije je registrovano 91218 infekcija korona virusom, a preminulo je 1274 osoba.

XS
SM
MD
LG