Dostupni linkovi

Pfizer/BioNTech: Vakcina efikasna za djecu od 12 do 15 godina


Djeca gledaju svoju odgojiteljicu dok ona prima dozu vakcine protiv COVID-19 u centru za vakcinaciju u Santiagu, Čile, 17. marta 2021.
Djeca gledaju svoju odgojiteljicu dok ona prima dozu vakcine protiv COVID-19 u centru za vakcinaciju u Santiagu, Čile, 17. marta 2021.

Kompanije Pfizer i BioNTech saopštile su da je njihova vakcina protiv korona virusa veoma efikasna i da podstiče snažan imuni odgovor kod djece uzrasta od 12 do 15 godina, čime se otvara put da se u narednim sedmicama od nadležnih u Sjedinjenim Američkim Državama zatraži odobrenje za hitnu upotrebu.

U kompaniji Pfizer se nadaju da bi vakcinacija djece ovog starosnog uzrasta mogla početi prije početka naredne školske godine i podsjećaju da je njihova vakcina već odobrena za imunizaciju osoba od 16 i više godina.

U istraživanju na 2.260 adolescenata ustanovljeno je da je oboljelo svega 18 mladih u grupi koja je primila placebo, dok je u grupi koja je zaista vakcinisana efekat bio 100 posto i niko nije zaražen.

Kompanije Pfizer i BioNTech su prošle sedmice počele s istraživanjem u okviru kojeg su vakcinisana i mlađa djeca, pa se vjeruje da bi vakcine Pfizer/BioNTech mogle primati i šestomjesečne bebe.

Većina vakcina protiv COVID-19 koje se proizvode širom svijeta namijenjene su odraslima koji su u većem riziku od korona virusa.

Pfizerova vakcina je dozvoljena za 16-godišnjake i starije, ali vakcinacija djece svih starosnih grupa je presudna za zaustavljanje pandemije, smatraju stučnjaci.

Pfizer / BioNTech je dodao da su neželjeni efekti uočeni u mladih tinejdžera slični onima uočenim kod 16 do 25 godina. Uobičajene nuspojave uključuju bol na mjestu injekcije, umor i temperaturu.

Sudionici će se nadgledati radi zaštite i sigurnosti dvije godine nakon druge doze.

Ta poređenja sa starijom populacijom su važna, jer istraživači grade na znanju stečenom u ispitivanjima za odrasle.

Istraživači mogu definirati niz antitijela koja su korelat zaštite koja se viđa kod odraslih, a zatim potražiti taj nivo antitijela kod dječijih sudionika kako bi znali da vakcina pruža zaštitu. Zbog toga su ispitivanja vakcine protiv COVID-19 kod djece i adolescenata uglavnom zahtijevala manje dobrovoljaca od ispitivanja odraslih.

"Dijelimo hitnost proširenja odobrenja za upotrebu naše vakcine kod mlađih populacija, a ohrabruju nas podaci kliničkih ispitivanja adolescenata u dobi od 12 do 15 godina," rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

"Planiramo da ove podatke dostavimo FDA-i kao predloženi dodatak našem odobrenju za hitne slučajeve u narednim sedmicama i drugim regulatorima širom svijeta, s nadom da ćemo početi vakcinisati ovu dobnu skupinu prije početka sljedeće školske godine."

XS
SM
MD
LG