Dostupni linkovi

Cvetanje japanske trešnje počelo najranije u poslednjih 70 godina


Japanska trešnja
Japanska trešnja

Cvetanje japanske trešnje ove godine počelo je najranije u poslednjih 70 godina, a stručnjaci navode da su najverovatniji uzrok klimatske promene, navodi agencija Asošijejted pres (AP)

Cvetanje trešnje prati Japanska meteorološka agencija skoro 70 godina, a zabeležila je da je prva trešnja ove godine procvetala u Kjotu 26. marta.

Slični rekordi zabeleženi su u više od desetak gradova širom zemlje.

Trešnjin cvet "sakura" obično cveta u aprilu, kada Japan slavi početak nove školske i poslovne godine. Ipak, sada većina drveća procveta pre prvog dana škole.

Neki smatraju da je ovo najranije cvetanje ikada sudeći po zapisima iz istorijskih dokumenata, dnevnika i knjiga poezije iz Kjota, navodi AP.

Naučnik za zaštitu životne sredine Osaka Iasuiuki Aono, koji prati takve dokumente, rekao je da je najranije cvetanje pre ove godine bilo 27. marta 1612, 1409 i 1236. godine.

"Možemo reći da je to najverovatnije zbog uticaja globalnog zagrevanja", rekao je zvaničnik Japanske meteorološke agencije Shunji Anbe.

Agencija prati 58 "referentnih" stabala trešnje širom zemlje, a ove godine njih 40 je već dostiglo vrhunac cvetanja, njih 14 u rekordnom roku.

Cvetanje traje obično dve nedelje od pojave prvog pupoljka.

Sakura je vekovima uticala na japansku kulturu i redovno je pominjana u poeziji i književnosti, a smatra se simbolom života, smrti i ponovnog rađanja.

XS
SM
MD
LG