Dostupni linkovi

NATO presreo ruske avione '10 puta u danu'


Zastave NATO članica u sedištu Alijanse u Briselu
Zastave NATO članica u sedištu Alijanse u Briselu

NATO avioni su u ponedeljak 29. marta 10 puta kodirani u toku šest sati, kao odgovor na "neobičan pik" ruskih letova u nekoliko oblasti, saopštila je u utorak zapadna vojna alijansa.

Presreli su avione u blizini vazdušnog prostora Alijanse u severnom Atlantiku, Severnom moru, Baltiku i Crnom moru, saopšteno je iz NATO.

Nije bilo neposrednog odgovora Rusije, koja je nedavno optužila NATO da ide putem konfrontacije. Generalni sekretar NATO-a pozvao je Moskvu da nastavi dijalog.

Poziv Jensa Stoltenberga prošle nedelje podržao je američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony Blinken), tokom posete sedištu Alijanse u Briselu, kada je predložio „odnos sa Rusijom koji je bar predvidljiv i stabilan“.

Prema NATO-u, iako ruski vojni avioni nisu ušli u vazdušni prostor država članica, nisu prenosili kodove transpondera što je predstavljalo potencijalni rizik za civilne letove. Savez je rekao da je u presretanje usledilo za šest grupa ruskih aviona.

Norveški F-16 kodirani su dok su se dva Tu-95 Bears približavala norveškoj obali. Ruski avioni su zatim preleteli na jug iznad Severnog mora podstičući akciju aviona Velike Britanije i belgijskog vazduhoplovstva. Norveška avijacija je kasnije presrela dva bombardera Tu-160 Blackjack. Saveznički avioni takođe su pratili tri ruska aviona iznad Crnog mora. Ruski pomorski patrolni avion presreli su italijanski avioni iznad Baltičkog mora u blizini Kalinjingrada.

„Presretanje više grupa ruskih aviona pokazuje spremnost i sposobnost NATO snaga da čuvaju savezničko nebo 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini“, kazao je brigadni general Andrew Hansen, zamenik načelnika štabnih operacija savezničke vazduhoplovne komande Ramstein u Nemačkoj.

Ruske letelice presretnute 29. marta „nikada nisu ušle u vazdušni prostor Alijanse, a presretanja su izvedena na siguran i rutinski način“, navodi se u saopštenju NATO.

XS
SM
MD
LG