Dostupni linkovi

Komšić traži uvođenje obaveznog PCR testiranja prilikom ulaska u BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je u utorak 30. marta predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te ministru zdravstva i socijalne zaštite Republike Srspke (RS) Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije korona virusa.

Prijedlozi su upućeni nakon sastanka s delegacijom Vlade Kantona Sarajevo (KS) koji je krajem prošle sedmice održan u Predsjedništvu BiH.

Povodom sastanka koji je održan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a na kojem je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, Komšić je Tegeltiji uputio na razmatranje prijedlog uvođenja novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

U prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH istakao je da je mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu jedna od tema o kojoj su razgovarali na sastanku, uz doneseni zaključak da im se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotre i odluku o tome donesu u najkraćem mogućem roku na nivou države Bosne i Hercegovine.

Komšić je u dogovoru s delegacijom Vlade KS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštite etniteta RS da se u narednom periodu koordiniraju aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS s nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnim kantonalnim organima.

„BiH se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije kroz koordiniran nastup. Mjere koje se donose bez koordinacije na nivou ministarstava i kriznih štabova, mnogo puta ne donose željeni rezultat. Bez obzira na administrativne jedinice u našoj državi, kretanje stanovništva je vrlo teško kontrolisati, a samim time i prijenos korona virusa, ukoliko se mjere ne donose koordinirano, zajednički“, naveo je u prijedlogu Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednja 24 sata registrirano je 1.867 novih slučajeva zaraze korona virusom, 92 osobe su preminule, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta.

XS
SM
MD
LG