Dostupni linkovi

Di Maio u Sarajevu: Puna podrška Italije članstvu u EU


Italijanski ministar sa članovima Predsjedništva BiH

Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine su dobri, ali treba raditi i na njihovom dodatnom unapređenju, rečeno je u utorak 30. marta na sastanku članova Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova Italije Luigija Di Maioa.

Di Maio boravi u službenoj posjeti Sarajevu, gdje se sastao sa najvišim dužnosicima u zemlji.

Istaknut je značaj kontinuirane podrške Republike Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja Bosne i Hercegovine EU, te u nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U razgovoru je kazano da ima prostora za intenziviranje saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima od interesa za obje zemlje. Istaknuto je da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru ekonomske saradnje i vanjske trgovine.

Razgovarano je o potrebi podrške EU Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socioekonomskih posljedica. Također je razgovarano o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa.

Ministar vanjskih poslova Italije sastao se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom sa kojim je razgovarano o problemima koje su obje države imale sa epidemijom korona virusa i problemima koje trenutno imaju sa COVAX i EU programom za nabavku vakcina.

„Zahvalni smo za solidarnost Bosne i Hercegovine kada smo bili u teškim trenucima pogođenosti korona virusom. Sada moramo natjerati agencije da više poštuju dogovore o nabavci vakcina", rekao je Di Maio.

„Italija spada u prve tri zemlje po obimu spoljnotrogvinske razmjene što znači da su dobro razvijeni ekonomski odnosi ove dvije države", rekao je Tegeltija, te dodao da se na tome i dalje treba raditi.

XS
SM
MD
LG