Dostupni linkovi

Izrael otvorio granicu ka Egiptu prvi put od početka pandemije


Mnogi Izraelci putuju na Sinajsko poluostrvu za vreme Pashe, ali je prelaz bio zatvoren od marta prošle godine zbog pandemije (na fotografiji izraelsko-egipatska granica)

Izrael je u utorak (30. marta) otvorio granični prelaz Taba prema Egiptu prvi put od početka pandemije kako bi Izraelci mogli da putuju na Sinajsko poluostrvo tokom jevrejskog praznika Pashe.

Prelaz će biti otvoren do 12. aprila i do 300 ljudi vakcinisanih ili onih koji su se oporavili od kovida-19 na dan, ali samo peške, moći će da ulazi u Egipat.

Oni koji prelaze granicu moraće da imaju i negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Mnogi Izraelci putuju na Sinajsko poluostrvu za vreme Pashe, ali je prelaz bio zatvoren od marta prošle godine zbog pandemije.

Nagli pad broja zaraženih

U Izraelu se beleži naglo smanjenje dnevnog broja novozaraženih slučajeva tokom nekoliko nedelja zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije koja je počela 19. decembra prošle godine.

Ta zemlja sa 9,3 miliona stanovnika, od kojih je više od polovine primilo dve doze vakcine Fajzer/Biontek, postepeno je ukidala treće restrikcije od početka februara.

Egipatski vojnik na osmatračnici uz granicu sa Izraelom
Egipatski vojnik na osmatračnici uz granicu sa Izraelom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sklopio je ugovor s američkim farmaceutskim gigantom koji je omogućio Izraelu da nabavi milione doza vakcina protiv kovida-19 u zamenu za biomedicinske podatke o efikasnosti.

Od tada je stopa zaraze populacije stalno opadala i u ponedeljak je iznosila 1,2 odsto, a na kraju februara je bila gotovo šest odsto.

Od početka pandemije preminulo je više od 6.000 Izraelaca od preko 832.00 zaraženih.

Broj obolelih u teškom stanju u ponedeljak je bio 467 dok ih je krajem februara bilo 800.

XS
SM
MD
LG