Dostupni linkovi

Alternativa za promene pobedila na izborima u Preševu


Lokalni izbori u Preševu, 28. mart
Lokalni izbori u Preševu, 28. mart

Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija osvojila je najveći broj glasova na lokalnim izborima koji su 28. marta održani u ovoj opštini na jugu Srbije, gde živi pretežno albansko stanovništvo.

Prema preliminarnim rezultatima, Alternativa za promene osvojila je 14 mandata u budućem sazivu Skupštine Preševa, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Opštinskoj izbornoj komisiji

Druga po broju glasova je Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe sa osvojenih devet mandata.

Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija dobila je sedam mandata, dok je Pokret za reforme čiji je lider Sami Salihu osvojila pet mandata.

Koalicija srpskih partija, okupljena oko Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osvojila je dva mandata.

Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija osvojila je jedan mandat.

Od oko 42.000 građana upisanih u birački spisak, pravo glasa iskoristilo je 18.254 građana.

Nijedna partija neći moći sama da formira vlast u parlamentu, jer je za većinu potrebno 20 mandata, od 38 odborničkih mesta u lokalnoj Skupštini.

Lokalni izbori u Preševu raspisani su zbog toga što od avgusta 2020. godine nijedna sednica Skupštine, pa je sredinom decembra raspuštena i uveden je privremeni organ.

Krizu vlasti izazvao je Pokret za reforme čiji su odbornici napustili parlament i tako blokirali njegov rad. Vlada je odlučila da u Preševu uvede privremene mere i za predsednika Privremenog organa imenovala dotadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija iz Alternative za promene.

Pre toga je, zbog raspada vladajuće koalicije i prekida u radu dužem od tri meseca, Skupština Preševa raspuštena i u septembru 2017. godine. Vlada je i tada formirala Privremeni organ za čijeg je predsednika imenovala lidera Alternative za promene, koja je do raspuštanja Skupštine bila u opoziciji.

Ovo su bili treći po redu izbori u Preševu u protekle četiri godine, a drugi vanredni.

Lokalni izbori održani su 28. marta i u Zaječaru i Kosjeriću jer je odbornicima u tim opštinama istekao mandat.

U obe opštine pobedu je po zatvaranju birališta proglasila vladajuća Srpska napredna stranka.

XS
SM
MD
LG