Dostupni linkovi

U bombaškom napadu u Indoneziji ranjeno 20 osoba


Istražitelji indonežanske antiterorističke jedinice na mestu napada u Makasaru
Istražitelji indonežanske antiterorističke jedinice na mestu napada u Makasaru


Najmanje 20 osoba povrđeno je u bombaškom samoubilačkom napadu u punoj rimokatoličkoj crkvi u Indoneziji na ostrvu Sulavezi tokom mise za dan Cveti.

Indonežanska policija saopštila je da se misa u crkvi taman završavala u vreme eksplozije.

Policija nije saopšila ko bi mogao biti odgovoran za napad, ali je čelnik Nacionalne protivterorističke agencije Boy Rafli Amar opisao napad kao teroristički čin.

Na snimku sa mobilnog telefona koji je dobila agencija AP vide se delovi tela pored zapaljenog motocikla na ulazu u crkvu Sveto srce Isusovo u Makasaru, glavnom gradu indonežanske provincije Južni Sulavezi.

Katolički sveštenik Vilhelmus Tulak koji je služio misu kad je bomba eksplodirala oko 10.30 po lokalnom vremenu, rekao je novinarima da je snažna detonacija šokirala vernike neposredno posle završetka službe.

On je rekao da su čuvari crkve posumnjali na dvoje motociklista koji su hteli da uđu u dvorište crkve.

Jedan od njih je aktivirao eksploziv i poginuo blizu kapije, kada su mu se obratili čuvari.

Šef policije Južnog Sulavezija rekao je da je najmanje jedan bombaš poginuo, a da su ranjena četiri čuvara i pet civila.

Gradonačelnik Makasara Danny Pomanto rekao je da je eksplozija mogla uzrokovati daleko više žrtava da se dogodila na glavnim vratima crkve umesto na bočnom ulazu.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu, bori se protiv militanata od bombaških napada na ostrvo Bali 2002. u kome je ubijeno 202 ljudi, uglavnom stranih turista.

U poslednje vreme se umesto napada na strance sprovode manji napadi na vladu, policiju, antiteičke snage i osobe koje militanti smatraju nevernicima.

XS
SM
MD
LG