Dostupni linkovi

U Beogradu i Nišu nastavljena vakcinacija stranih državljana


Na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu ovog vikenda je 7.500 privrednika iz regiona
Na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu ovog vikenda je 7.500 privrednika iz regiona

Vakcinacija građana iz celog regiona nastavljena je 28. marta u Beogradu i Nišu, a obezbeđeno je 10.000 vakcina švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneca.

Kako je najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu ovog vikenda je 7.500 privrednika iz regiona.

Najveći broj prijavljenih je iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, rekao je Čadež koji je 27. marta posetio BelEkspo centar u Beogradu gde su vakcinisani građani regiona.

Privrednici sa Zapadnog Balkana na vakcinaciji u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je 27. marta na punktu za imunizaciju na Beogradskom sajmu da je vakcinisano ukupno 6.446 građana, stranih i državljana Srbije.

"Vakcinu Astrazeneka primilo je 5.299 osoba od kojih su većina stranci", rekao je Vesić za agenciju Beta, navodeći da je revakcinisano 1.147 osoba.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Svi zainteresovani gradjani mogu da se prijave za imunizaciju protiv COVID-19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave.

Ujedinjeni protiv kovida: Da li je regulisana vakcinacija stranih državljana?

Povodom vakcinacije stranih državljana i gužvi koje su se stvorile na punktovima reagovalo je udruženje "Ujedinjeni protiv kovida", koje u Srbiji okuplja zdravstvene radnike nezadovoljne odgovorom države na pandemiju.

U saopštenju ukazuju da prioritet mora da bude "organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva, koja ne postoji, i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti koje, takođe, ne postoji".

"Da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Srbiji? Dalje, sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?", pitanja su koja je zdravstvenim vlastima Srbije uputilo udruženje "Ujedinjeni protiv kovida".

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Potpisnici saopštenja pitaju i "zašto ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije (na punktovima)" i zašto vakcine nisu donirane stranim državama kako bi se smanjio rizik od zaraze na teritoriji Srbije.

U saopštenju se zdravstvenim vlastima postavlja i pitanje da li će se "ponoviti ovaj scenario" za nekoliko nedelja kada strani državljani budu dolazili na revakcinaciju.

XS
SM
MD
LG