Dostupni linkovi

U Sarajevu preminuo Želimir Altarac Čičak


Želimir Altarac Čičak
Želimir Altarac Čičak

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u subotu, 27. marta, preminuo je Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice.

Informaciju je ja svom Facebook profilu potvrdila njegova supruga Edina Gugać.

Želimir Altarac Čičak rođen je 1947. godine u Sarajevu. Još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata "in live".

Altarac je bio pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Najuspješniju saradnju ostvario je s grupom Indexi, odnosno s gitaristom i skladateljem Slobodanom Bodom A. Kovačevićem.

Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama Indexa, kao što su "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim".

Kao novinar i muzički kritičar počinje objavljivati tekstove 1973. godine u Našim danima, da bi kasnije sarađivao sa svim listovima u Sarajevu, kao kolumnist VEN-a", Večernjih novina, Svijeta, Oslobođenja, beogradskog Džuboksa i Rocka.

Želimir Altarac Čičak prvi put se oglašava kao DJ i voditelj muzičkih emisija 1974. godine na Radio Sarajevu ("Pop Orion").

U sarajevskom Domu mladih djelovao je od 1984. do 1992. godine kao urednik muzičkih programa.

U tom periodu je pokrenuo i novu klupsku scenu "Muzički video art klub" i utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije “Yu heavy metal fest" i "Festival pop-rock grupa BIH - nove nade nove snage", gdje su svoje prve promotivne nastupe imali Merlin, Hari Mata Hari, Konvoj, Regina, Letu štuke, kao i mnogi drugi muzičari.

Čičak je i tokom ratnih godina u Sarajevu organizirao koncerte u klubu Sloga te vodio mnoge muzičke emisije.

Posebnu pažnju je izazvao njegov koncert "Give Peace A Chance" u okviru tradicionalne manifestacije "Sarajevska zima", a na kojem su 1993.godine nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu.

U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju "Zid" uređuje i vodi emisiju "Rock 'n' roll radio".

Organizator je prvog poslijeratnog povratničkog koncerta grupe Indexi u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, 1996. godine.

Objavio je knjigu "Anitkvarnica snova" autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac Čičak je u decembru 2020. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

XS
SM
MD
LG