Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Prestati sa manipulacijom žrtvama rata na Kosovu


Masovna grobnica žrtava sa Kosova u selu Kiževak, u Raškoj, Srbija, 4. decembar 2020. godine

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) zatražila je u subotu, 27. marta od institucija i zvaničnika da ne manipulišu podacima o žrtvama rata na Kosovu, kao i da prestanu sa "slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca".

U saopštenju te organizacije civilnog društva ocenjuje se da je više zvaničnika Srbije, povodom godišnjice početka NATO bombardovanja, na nekoliko komemorativnih skupova iznelo "netačne i nepotpune podatke o žrtavama, čime su pokazali opšte nepoštovanje prema ljudskim životima".

Inicijativa navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu, 24. marta izjavio da je NATO ubio "2.500 civila, vojnika i policajaca", a da je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova na svom zvaničnom Tviter nalogu navelo je da su Vojska Jugoslavije i srpska policija ubile više od 15.000 Albanaca za vreme rata.

Prema poimeničnom popisu žrtava koji su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) objavili 2014. godine, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 755 ljudi, i to 454 civila i 301 pripadnik oružanih snaga.

Takođe, u okviru Kosovske knjige pamćenja FHP i FHP Kosovo su utvrdili da su od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage ubile 6.901 Albanca koji nisu učestvovali u neprijateljstvima.

U istom periodu, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i drugih nealbanaca koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

Prema istim podacima, u sukobima izmedju VJ/MUP-a i OVK poginulo je 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.

Inicijativa dodaje i da je Vučić je u istom obraćanju naveo podatak da je NATO ubio decu iz porodice Ahmetaj dok su se vraćali kući, u Prizren.

"Prema podacima FHP i FHP Kosovo, ova porodica bila je u grupi od stotinak izbeglica koje su 13. maja 1999. godine, srpske snage zaustavile i naterale da ostanu u objektu VJ, na izlazu iz sela Koriša. Tokom noći, NATO je bombardovao vojni objekat a u napadu je ubijeno 78 osoba od kojih 32 dece", dodaje se u saopštenju.

Inicijativa mladih smatra i da je sklanjanje venca koji je položio Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu na spomeniku "Bili smo deca" u Tašmajdanskom parku, kako bi se postavio venac državne delegacije koju su predvodili ministarka Darija Kisić Tepavčević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić "ogledni primer bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja".

Organizacija je zaključila da je "sramotno" što su u udarnom terminu Javnog servisa Radio-televizije Srbije, u emisiji "Upitnik" autorke Olivere Jovićević, o uzrocima i posledicama NATO bombardovanja govorili haški osuđenici Nikola Šainović i Vladimir Lazarević.

XS
SM
MD
LG