Dostupni linkovi

Britanski premijer osudio nerede u Bristolu


Policija vuče demonstranta u Bristolu

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) kritikovao je u subotu, 27. marta, napade na policiju tokom protesta u Bristolu zbog novog zakona o bezbjednosnim snagama.

"Sinoć sam vidio sramne napade na policiju u Bristolu. Naši policajci ne treba da se suočavaju sa ciglama, bocama i pirotehnikom. Policija Bristola ima moju punu podršku", naveo je Džonson u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Tviter.

Deset osoba je uhapšeno u Bristolu na jugozapadu Engleske nakon što su demonstranti, koji su protestovali zbog novog bezbjednosnog zakona, bacali staklene boce i cigle na policiju.

Više hiljada demonstranata okupilo se centru grada ignorišući restriktivne mjere u znak protesta zbog nacrta zakona o kojem se diskutuje u parlamentu, a koji će policiji dati veća ovlaštenja za zabranu uličnih protesta, javlja agencija Rojters.

"Deset osoba uhapšeno je zbog raznih prekršaja, uključujući nasilničko ponašanje, napad na radnika Službe za vanredne situacije i posjedovanje narkotika", rekao je policijski zvaničnik Mark Ranakriz.

On je dodao da su trojica od uhapšenih privedeni u sklopu istrage o ranijim nemirima u Bristolu.

U Bristolu su prije nepunih sedam dana dva policajca teže povrijeđena, a najmanje dva patrolna vozila su zapaljena.

Novi zakon policije će dati ovlaštenje za vremensko i zvučno ograničenje tokom protesta, što je izazvalo negodovanje aktivista, posebno nakon žestokog odgovora bezbjednosnih snaga na bdijenju organizovanom u Londonu zbog ubistva Sare Everard 13. marta, javlja Rojters.

Policajac je optužen za otmicu i ubistvo Everard.

Nacrt zakona urađen je prije smrti Everard i pokriva veliki dio bezbjednosnih sektora poput obezbjeđenja protesta.

XS
SM
MD
LG