Dostupni linkovi

WHO uputio apel za donaciju 10 miliona vakcina


Vakcine protiv COVID-a 19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je 26. marta da ima hitnu potrebu za 10 miliona doza anticovid vakcina da bi 20 zemalja koje nemaju preparate mogle da počnu vakcinaciju i pozvala međunarodnu zajednicu da ponudi te doze.

Međunarodnom sistemu za raspodjelu vakcina COVAX kojim upravlja WHO sa drugim partnerima "odmah je potrebno 10 miliona doza" da bi tih 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dvije senuce, rekao je generalni direktor te UN-ove organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ima mnogo zemalja koje mogu sebi dozvoliti da daju te doze bez remećenja sopstvenih planova vakcinacije", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je rekao da 10 miliona doza nije mnogo i da je daleko od dovoljnog, ali da je to početak, i da će biti potrebno još stotina miliona doza u budućnosti.

Šef WHO-a je početkom godine dao izazov svijetu da osigura početak vakcinacije zdravstvenog osoblja i starijih ljudi u svim zemljama u prvih 100 dana 2021. godine.

Do sada je 177 zemalja počelo sa vakcinacijom, prema Tedrosu, zahvaljujući programu XOVAX kojim je raspodjeljeno više od 32 miliona doza vakcina u 61 zemlji.

"Ostalo je još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine, i 36 zemalja još čeka vakcine da mogu početi vakcinisati svoje zdravstvene radnike i starije osobe", rekao je on.

Od tih 36 zemalja 16 trebaju dobiti prve doze vakcine u narednih 15 dana ali ostalih 20 još čekaju.

Šef WHO-a rekao je da je COVAX program spreman isporučiti vakcine ali ne može isporučiti ono što nema.

"Kao što znate bilateralni sporazumi, zabrane izvoza, vakcinalni nacionalizam i vakcinalna diplomatija izazvali su poremećaje na tržištu, sa flagrantnim nejednakostima između ponude i potražnje", rekao je on.

Preko sistema COVAX planirana je isporuka vakcina za 20% stanovništva u gotovo 200 zemalja i teritorija, i uključuje mehanizam finansiranja i pomoći za 92 siromašne zemlje.

XS
SM
MD
LG