Dostupni linkovi

Vučić o izveštaju EP o Srbiji: Izgubili su se u vremenu i prostoru


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je 26. marta da su "ogoljene laži" u dan ranije usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije ka prijemu u EU.

Citirajući delove izveštaja, ocenio je da su se poslanici EP "izgubili u vremenu i prostoru".

"Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine", kazao je predsednik novinarima tokom posete gradilištu mosta preko Save kod Šapca.

Komentarišući delove izveštaja EP u kojima se spominje "nedostatak medicinske opreme" za borbu protiv epidemije korona virusa i nedovoljna stručnost lekara u Srbiji, Vučić je rekao da su evroposlanici usvajanjem tog dokumenta "sve rekli samo o sebi".

"Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osuđuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe", kazao je Vučić.

Kazao je da bi "voleo da vidi" reviziju stope smrtnosti od korona virusa i "kolike su stvarno žrtve" od te infekcije u zemljama EU.

"Neću da im dozvolim da napadaju naše lekare jer su pokazali da su stručniji od njihovih. Kad pričaju o vakcinama, a koja to njihova zemlja ima više vakcina ili bolje sprovodi vakcinaciju od Srbije? Samo nek' oni rade svoj posao i nek' objasne kako su bolji u vakcinaciji, a naši lekari lošiji", rekao je Vučić.

Komentarišući kritike izveštaja o ulozi Telekoma Srbije, Vučić je pitao šta je sporno u ugovoru koji je ta firma napravila sa Telenorom, kao kompanijom iz EU.

Najavio je da će povesti "veliku evropsku akciju" protiv "krađe imovine Jevreja u Sloveniji", za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon koja treba da posreduje u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

"Što se Tanje Fajon tiče, naša država se bori protiv organizovanog kriminala, ali i protiv otimanja imovine Jevrejima", rekao je Vučić.

U vezi s delom izveštaja u kojem EP izražava zabrinutost zbog "kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova", Vučić je rekao da je ponosan na to i da će "u inat Evropskom parlamentu" nastaviti da radi na delegitimisanju kosovske nezavisnosti.

Poslanici Evropskog parlamenta u rezoluciji o Srbiji koju su usvojili 25. marta upozorili su da je normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i istinsko poštovanje osnovnih prava u zemlji presudno za određivanje tempa pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog funkcionisanja novog parlamenta Srbije, u kojem ne postoji parlamentarna opozicija, a čiji legitimitet osporavaju opozicione stranke.

Evroparlamentarci su ponovili važnost usklađivanja srpske sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, s obzirom na to da je stopa usklađenosti Srbije trenutno najniža u regionu.

Od Srbije se traže „ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u aferama od velikog javnog interesa, poput (zloupotreba u državnoj fabrici oružja) „Krušik“ iz Valjeva, „Jovanjice“ (o navodnoj povezanosti vrha vlasti u Srbiji sa uhapšenima za proizvodnju droge) i „Telekoma Srbija“ (o zloupotrebama novca tog državnog preduzeća).

Ponovljen je i poziv vlastima i da reše slučaj nezakonitog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala iz aprila 2016. godine.

Sa zabrinutošću se u izveštaju ukazuje na nastavak političkog uticaja u pravosuđu i ističe potreba jačanja zaštite odgovornosti, profesionalnosti, nezavisnosti i ukupne efikasnosti pravosuđa.


Sa žaljenjem se ukazuje na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja, čak i govora mržnje, prema članovima parlamentarne opozicije, nezavisnim intelektulacima, NVO, novinarima i uticajnim pojedincima, i od strane članova vladajućih partija.

Izražava se žaljenje što je deo opozicije bojkotovao izbore i ističe da, u svetlu nalaza misije OEBS/ODIHR, gde se ukazuje na nedostatak pluralizma i rascepkanost političke scene u Srbiji, sve političke snage, posebno vlasti, imaju odgovornost za unapređenje izbornih uslova.

Evropski poslanici pozdravili su napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i podstakli srpsku vladu da nastavi strukturne reforme u ovoj oblasti.

Izveštaj je usvojen sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih.

XS
SM
MD
LG