Dostupni linkovi

Zaražena 42 migranta u kampovima na sjeverozapadu BiH


Migranti u kampu Lipa u februaru 2021.
Migranti u kampu Lipa u februaru 2021.

Na području Unsko-sanskog kantona (USK), na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine korona virusom su zaražena 42 migranata, izjavila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu, 24.marta.

„S obzirom da je u protekla 24 sata izliječeno deset migranata, danas je ukupno njih 42 zaraženih. Većina migranata koji su pozitivni su asimptomatski, dok je manji broj njih sa blažom kliničkom slikom“, istakla je ministrica Ćemalović.

Na podruju USK (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH) nalaze se četiri migrantska kampa u kojima je smješteno oko tri hiljade migranata.

Kamp Borići je zbog 45 migranata koji su zaraženi korona virusom zatvoren i postao je karanten. Petoro je pozitivnih migranata u velikokladuškom „Miralu“, gdje je epidemiolog poduzeo odgovarajuće mjere.

Vlada Unsko-sanskog kantona je, zbog pogoršane epidemiološke situacije na području ovog kantona, donijela 24. marta nove restriktivne mjere u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Zabranjene su posjete staračkim domovima, te organizovanje manifestacija u tržnim centrima i školama.

Na teritoriji Federacije BiH od srijede, 24. marta je na snazi naredba kojom je ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji Federacije BiH od 21 sat do 5 sati.

Od ove naredbe izuzeti su svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Prema naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koje je dan ranije usvojila Vlada FBiH, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a sva ta okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da prije isteka datog roka sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

U Bosni i Hercegovini je tokom proteklog dana registrovano 1.852 novozaraženih korona virusom, dok su 62 osobe preminule od posljedica COVID-19.

XS
SM
MD
LG