Dostupni linkovi

Preminuo glumac Vlasta Velisavljević


Vlastimir Vlasta Velisavljević, velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, preminuo je 24. marta u Beogradu u 95. godini od posledica zarazne bolesti COVID-19.

U bolnicu je primljen 18. marta u lošem zdravstvenom stanju, a dan kasnije prebačen je u Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović” nakon što mu se stanje pogoršalo.

Bio je najstariji aktivni glumac u Srbiji, pozorišni, televizijski i filmski glumac u karijeri dugoj sedam decenija i ostavio iza sebe više od 350 uloga.

Glumom je počeo da se bavi 1938. godine u pozorištu „Roda“, koje je vodila Gita Predić, ćerka najpoznatijeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Vlasta Velisavljević je 1943. bio uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne i vrati se u Beograd.

Osim Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Velisavljević je igrao i u Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru i drugim teatarskim kućama.

Među predstavama koje je igrao ostaće zapamćene "Hamlet", "Uobraženi bolesnik", "Sumnjivo lice", "Ne šetaj se gola", "Hitler i Hitler" i druge.

Sarađivao je sa mnogobrojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima. Mlađima je ostao u sećanju po ulozi babe Nate u filmu "Mala noćna muzika", a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao u čuvenom vodvilju Žorža Fejdoa "Buba u uhu".

Ovenčan je mnogim priznanjima za svoj glumački rad, a poslednje, za koje je govorio da mu je najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu.


XS
SM
MD
LG