Dostupni linkovi

Nijedan student nije došao na vakcinaciju u polikliniku u Kragujevcu


Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Kragujevcu (februar 2021.)

U protekla dva dana u Studentskoj poliklinici u Kragujevcu nije vakcinisan nijedan student, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijela Petrović, menadžerka za komunikacije sa javnošću Doma zdravlja u Kragujevcu.

Ona je navela da je to dobar razlog da se pokrene kampanja za što širi obuhvat studentske populacije imunizacijom.

"Mlađa generacija generalno nije previše zainteresovana za imunizaciju, i kada su bile dostupne i druge vakcine odziv nije bio na nekom visokom nivou", rekla je Petrović.

Dom zdravlja je ranije najavio da će od ponedeljka, 22. marta, studentima kragujevačkog Univerziteta biti omogućeno da se bez zakazivanja i čekanja, vakcinišu u Studentskoj poliklinici vakcinom AstraZeneka (AstraZeneca), koja je trenutno jedina dostupna za prvu dozu imunizacije u Kragujevcu.

Na društvenim mrežama su se pojavili komentari o navodnom studentskom bojkotu vakcine AstraZeneka, ali Danijela Petrović kaže da se ispostavilo da su relativno kasno, u ponedeljak, 22. marta, prosledili obaveštenje Studentskom centru i Studentskom parlamentu, pa je on tek danas stigao do dekana svih fakulteta.

"Zbog toga će prve grupe studenata biti vakcinisane u sredu 24. marta kada sa Univerziteta počnu da pristižu spiskovi", rekla je Petrović.

Ona je dodala da su se tokom dana studenti telefonom raspitivali za vakcinaciju.

Marijana Selaković, student prorektor Univerziteta u Kragujevcu rekla je za RSE da je problem nastao zbog kašnjenja informacije o početku vakcinacije u Studentskoj poliklinici, koju je rektor dobio danas i prosledio je dekanima da je objave na svojim fakultetima.

Selaković je navela da je prema njenim informacijama vakcinacija studenata organizovana samo u Kragujevcu, ali ne i u drugim gradovima u kojima su fakulteti kragujevačkog Univerziteta, ali da se nada da će i ti problemi biti brzo rešeni.

Danijela Petrović rekla je da je vakcinu AstraZeneka do sada primilo 2.000 građana Kragujevca i dodala da nije bilo neželjenih efekata.

XS
SM
MD
LG