Dostupni linkovi

Poništena 'dozvola za gondolu na Kalemegdanu' u Beogradu


Gradilište za buduću gondolu podno Kalemegdana, Beograd (2019.)

Upravni sud u Beogradu poništio je građevinsku dozvolu za gondolu na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kako je na svom sajtu objavila ta nevladina organizacija iz Beograda, tom presudom Upravni sud je uvažio tužbu RERI-ja i poništio dozvolu za gradnju gondole koju je 21. aprila 2019. izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

„Upravni sud je u potpunosti usvojio argumentaciju pravnog tima RERI-ja konstatujući, između ostalog, da je izvođenje pripremnih radova bilo pravno nemoguće bez prethodno pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu“, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Beogradska tvrđava, koja se nalazi na ušću reka Save i Dunava, jedna je od najstarijih fortifikacija u Evropi čije se nastajanje vezuje za kraj stare, početak nove ere i boravak Rimljana na ovom području, a danas ima status kulturno-istorijskog dobra od izuzetnog značaja.

Zbog projekta izgradnje žičare na Kalemegdanu, na kom insistiraju gradski službenici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međunarodna organizacija Evropa Nostra Beogradsku tvrđavu uvrstila je na listu 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

Ideja vlasti, koja je marta 2019. započela sečom više od 100 stabala raznih vrsta starog drveća na Kalamegdanu i u Parku Ušće, je da transportnom žičarom sa kabinama spoje Beogradsku tvrđavu u centru grada sa drugom obalom Save u Novom Beogradu.

Za izgradnju takozvane gondole na Kalemegdanu gradska vlast, u kojoj većinu čini SNS, iz budžeta za 2020. izdvojila je 3,5 miliona evra.

Izgradnja žičare obustavljena je nakon što je Upravni sud u Beogradu u aprilu 2019. doneo odluku o stopiranju radova do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole za pripremne radove koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva.

Odobrenje za izgradnju žičare Kalemegdan-Ušće dao je i Zavod za zaštitu spomenika kulture ali je deo zaposlenih u toj instituciji 2019. upozorio javnost rekavši da bi njena izgradnja imala dalekosežne posledice.

Obustavljanje izgradnje takozvane gondole na Kalemegdanu između ostalih su zatražili Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Srpsko arheološko društvo, Društvo konzervatora Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo, Nacionalni komitet IKOM, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalni komitet IKOMOS.

XS
SM
MD
LG