Dostupni linkovi

Vlada RS-a obećala minimalne plate i doprinose ugostiteljima


Banja Luka, zatvoreni ugostiteljski objekti zbog epidemioloških mjera, mart 2021.
Banja Luka, zatvoreni ugostiteljski objekti zbog epidemioloških mjera, mart 2021.

Vlada Republike Srpske (RS) plaćaće minimalne plate i doprinose za period zatvaranja ugostiteljskih objekata u RS-u, odlučeno je na sastanku Udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu “Horeka” i sekcije frizera i ugostitelja RS-a sa predstavnicima vlasti u Banjaluci.

Kako je rečeno nakon sastanka, veliki broj ugostitelja ima problem sa poreskim prijavama iz 2020. godine, a Vlada RS-a će za svaki od tih privrednih subjekata razmatrati reprogram poreza i doprinosa za taj period.

“Kao što smo radili i tokom 2020. godine za sve privrednike kojima je Krizni štab odlukama onemogućio da rade, ovisno o periodu koji to traje, mi ćemo platiti minimalnu platu, poreze i doprinose. Biće isplaćeni doprinosi za cijeli mart, bez obzira na to koliko traje zatvaranje", izjavio je premijer RS-a Radovan Višković.

On se tokom sastanka izvinio ugostiteljima zbog loše komunikacije prilikom donošenja mjera, te najavio da će kozmetičarima i frizerima, nakon isteka sedmodnevnih mjera, biti dozvoljen rad.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u RS-u, Republički štab za vanredne situacije 21. marta donio je odluku kojom se na sedam dana zabranjuje rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, frizerskim salonima, trgovačkim centrima, skijalištima, bazenima i velnes i spa centrima.

Istom odlukom, obustavljen je i vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, te univerzitetima, a nastava se odvija online putem.

Do 29. marta zabranjen je i rad priređivačima igara na sreću.

Obustavljene su i aktivnosti unutar pozorišta, bioskopa i drugim institucijama kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru.

Zbog novih mjera zatvaranja, u ponedjeljak 22. marta ugostitelji i frizeri iz Banjaluke i drugih gradova u RS-u protestvovali su tražeći da se odluka o zatvaranju poništi.

Nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Vlade RS-a održanog u utorak 23. marta, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" Dalibor Šajić izjavio je da ugostitelji prestaju sa protestima, jer za probleme sa kojima se suočavaju imaju razumijevanje institucija RS-a.

"Razgovor je danas bio veoma kvalitetan, a nastavićemo ga u petak, 26. marta u Vladi RS-a. Vjerujem da ćemo riješiti probleme sa kojima se suočavamo", rekao je Šajić.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u RS-u su u posljednja 24 časa preminule 23 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, dok je 534 novozaraženih. Trenutni broj hospitalizovanih u RS-u je 1.069, a na respiratoru su 93 lica.

U BiH je u utorak, 23. marta 1.719 novooboljelih osoba od korona virusa, dok je preminulo 67.

XS
SM
MD
LG