Dostupni linkovi

Blinken upozorava Njemačku na sankcije zbog Sjevernog toka 2


Antony Blinken, državni sekretar SAD
Antony Blinken, državni sekretar SAD

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da je gasovod Sjeverni tok 2, koji se gradi od Rusije prema Njemačkoj, protiv interesa Evropske unije (EU) i upozorio Berlin na moguće sankcije zbog ovog projekta, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Predsjednik (Joe) Biden je bio veoma jasan, on vjeruje da gasovod nije dobra ideja, da je loš za Evropu, loš za Sjedinjene Države i konačno, u suprotnosti je sa sigurnosnim ciljevima EU”, rekao je Blinken 23. marta kada se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Njemačka i dalje podržava izgradnju gasovoda uprkos upornom protivljenju SAD tom projektu više od jedne decenije.

Zvaničnici SAD kažu da će gasovod, kojim se godišnje prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa direktno iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora, učiniti Evropu previše zavisnom o snabdijevanju energijom iz Rusije. Takođe će zaobići Ukrajinu, zapadnog saveznika, potencijalno lišavajući je dragocjenih tranzitnih naknada.

Blinken je spomenuo američki zakon koji nalaže Sjedinjenim Državama da uvedu sankcije kompanijama koje učestvuju u projektu Sjeverni tok 2, za koji je rekao da "ima potencijal da potkopa interese Ukrajine, Poljske i brojnih bliskih partnera i saveznika".

Blinken je rekao da će upozoriti svog njemačkog kolegu Heikoa Maasa na moguće sankcije na njihovom prvom sastanku uživo 23. marta.

Do sada je Washington uveo sankcije samo ruskoj kompaniji KVT-RUS, koja upravlja brodom Fortuna kojim se polažu cijevi na gasovodu. Ove mjere najavila je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nešto prije kraja mandata u januaru.

Dvoje visokih demokrata američkog Senata pozvali su 23. marta administraciju predsjednika Joea Bidena da primijeni svu svoju diplomatsku težinu kako bi zaustavila gasovod Sjeverni tok 2 iz Rusije u Evropu.

Senatori Bob Menendez, predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske odnose i Jeanne Shaheen, koja predsjedava evropskim Pododborom panela, zatražili su od Blinkena da primijeni sankcije prema postojećim zakonima.

"Taj se cjevovod mora zaustaviti i vaše vodstvo treba to postići", napisali su u pismu.

"Mi zahtijevamo da se napori za izgradnju snažnih paketa sankcija za Sjeverni tok 2 ubrzaju", rekli su, napominjući da će gasovod biti završen ove godine ako se izgradnja nastavi nesmetano.

Projekt od 11 milijardi dolara završen je oko 94%, a analitičari kažu da bi mogao biti završen između juna i septembra.

Blinken je prošle sedmice osudio gasovod kao "ruski geopolitički projekat čiji je cilj podjela Evrope i slabljenje evropske energetske sigurnosti".

Pristalice gasovoda već dugo optužuju Sjedinjene Države za podrivanje projekta kako bi povećali prodaju svog tečnog gasa u Evropi.

XS
SM
MD
LG