Dostupni linkovi

Šef UN-a zabrinut zbog porasta nasilja nad ljudima azijskog porijekla


Jedan od salona za masažu u kojima je izvršen napad
Jedan od salona za masažu u kojima je izvršen napad

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres zabrinut je zbog porasta nasilja nas Azijatima i ljudima azijskog porijekla tokom pandemije COVID-19, rekao je glasnogovornik UN-a, prenosi Reuters.

Iako se u izjavi ne navodi ni jedna zemlja specifično, ova poruka dolazi nakon pucnjave u američkoj saveznoj državi Georgiji tokom koje je ubijeno osmero, od toga šest žena azijskog porijekla.

Pucnjava je potaknula strah među pripadnicima azijske zajednice koja je zabilježila porast u zločinima iz mržnje od marta prošle godine, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump COVID-19 nazvao “kineskim virusom”, piše Reuters.

“Svijet je svjedočio stravičnim smrtonosnim napadima, verbalnom i fizičkom uznemiravanju, maltretiranju u školama, diskriminaciji na radnom mjestu, poticanju mržnje u medijima i na društvenim mrežama, kao i zapaljivom jeziku onih koji su na moćnim položajima”, rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

“U nekim zemljama, azijske žene su posebno meta napada, dodajući mizoginiju toksičnoj mješavini mržnje”, dodao je.

Tokom posjete Atlanti prošli petak, američki predsjednik Joe Biden izrazio je žaljenje zbog porasta nasilja nad Azijatima i pozvao sve Amerikance da se zajedno suprotstave mržnji.

Dvadesetjednogodišnjak koji je optužen da je ubio osmero u napadima u salonima za masažu u Atlanti i okolici suočava se sa optužbama za ubistvo i teški napad.

XS
SM
MD
LG