Dostupni linkovi

WHO: Proizvođači vakcina trebali bi licencirati tehnologiju i drugima


Više proizvođača vakcine protiv COVID-19 trebalo bi slijediti potez AstraZenece i licencirati svoju tehnologiju i drugim proizvođačima, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije koji je kontinuiranu nejednakost u opskrbi vakcinama nazvao “grotesknom”.

AstraZeneca vakcina za koju su najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država potvrdili da je sigurna i efikasna, uprkos što su pojedine zemlje pauzirale korištenje, proizvodi se na više lokacija, uključujući u SKBioScience u Južnoj Koreji i Serum Institutu u Indiji.

Generalni direktor Tedros Adhanon Ghebreyesus pozvao je i druge proizvođače da usvoje ovaj model kako bi povećali zalihe, uključujući i one koje idu u COVAX sistem koji nastoji da ubrza isporuku zemljama u razvoju.

“Jaz između broja vakcnisanih u bogatim zemljama i broja vakcina koje su date kroz COVAX sistem je sve groteskniji svakog dana”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

“Nepravedna raspodjela vakcina nije samo moralna sramota. Ovo je također ekonomski i epidemiološki samoporaz,” rekao je Tedros.

Ranije je AstraZeneca objavila interni izvještaj prema kojem je njihova vakcina 79 posto efikasna u borbi protiv COVID-19, te da ne predstavlja povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da se radi o “veoma dobroj vakcini za sve dobne skupine”.

Švedska, Norveška, Finska i Danska odlučile su da produže suspenziju korištenja ove vakcine dok nastavljaju istrage o rijetkim zgrušavanjima krvi. Druge države, među njima i afričke koje su vakcinu primile kroz COVAX sistem nastavljaju sa upotrebom.

XS
SM
MD
LG