Dostupni linkovi

Borrell izveštava ministre EU o dijalogu Beograda i Prištine


Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) će izvestiti ministre inostranih poslova zemalja članica o procesu normalizacija odnosa Srbije i Kosova, potvrdili su izvori iz Saveta Ministara EU.

Borrellovo izveštavanje pred šefovima diplomatija EU sledi nakon posete specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

Ovo izveštavanje će takođe služiti procesu odlučivanja o nastavku mandata Miroslava Lajčaka, koji ističe 31. marta ove godine.

Procedura obnove je već otpočela u evropskim institucijama, a već je izvesno da će Lajčak dobiti još jedan mandat za posredovanje procesu normalizacije odnosa putem dijaloga koji vodi EU.

Lajčakovim posredovanjem je došlo do obnove dijaloga u julu 2020. godine, međutim od septembra nije održan ni jedan susret na najvišem političkom nivou zbog nespremnosti prištinske strane da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Lajčak je 18. marta govorio pred ambasadorima EU zemalja na Političkom bezbednosnom komitetu EU kojem je podneo izveštaj o poseti regionu početkom marta.

Prema izvorima sa sastanka, Lajčak je izneo pred ambasadorima da već postoji “razumevanje za nastavak dijaloga” kako kod srpskog predsednika Aleksandra Vučića tako i dolazećeg kosvskog premijera Albina Kurtija (Aljbin).

Lajčak je tokom posete razgovarao sa ključnim političkim akterima kako u Srbiji tako i Kosovu.

Naši izvori sa ovog sastanka su istakli da je Miroslav Lajčak takođe podvukao važnost koordinacije sa novom američkom administracijom u kontekstu dijaloga te da očekuje da iz Washingtona nastave da pristižu poruke o “vođstvu EU u procesu dijaloga”.

Inače, sastanak šefova evropskih diplomatija se nakon dužeg perioda održava sa njihovim fizičkim prisustvom u Briselu.

Oni će, između ostalog, raspravljati i o non-paperu, koji je predstavila Hrvatska, u kojem se traži veći evropski fokus prema Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG