Dostupni linkovi

Pad turske lire posle smene guvernera centralne banke


Turska lira oslabila je za 14 odsto nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda smenio guvernera centralne banke Načija Agbala.

Lira je pala za skoro devet odsto u odnosu na petak, na 7,8 za dolar, posle Agbalove smene, a u ponedeljak je dodatno oslabila na 8,4 dolara.

Agbal je smatran zaslužnim za izvlačenje lire sa istorijski najnižeg kursa prema ostalim valutama.

Erdogan ga je neočekivano zamenio pre dva dana Sahapom Kavčiogluom, pa je centralna banka dobila trećeg guvernera u prethodne dve godine.

Promena na vrhu centralne banke objavljena dan posle velikog skoka glavne kamatne stope te institucije na 19 odsto da bi obuzdala inflaciju koja je dostigla 15,6 odsto na godišnjem nivou u februaru.

Agbalova smena iznenadila je lokalne i strane investitore, koji su se pohvalno izjašnjavali o monetarnoj politici centralne banke, preneo je Bi-Bi-Si.

Lira je u jednom trenutku bila najsnažnija valuta na tržištima u razvoju tokom 2021. godine pošto je povratila skoro petinu ranijeg gubitka prema američkom dolaru.

Prošle sedmice, lira je snažno ojačala nakon što je Agbal povećao osnovnu kamatnu stopu za dva odsto, što je bilo dvostruko više nego što su ekonomisti očekivali.

Investitori pozivaju na striktniju monetarnu politiku u Turskoj da bi se obuzdala visoka stopa inflacije, dok cene brzo rastu u ovoj zemlji.

Erdogan je otvoreni protivnik povećanih kamatnih stopa, smatrajući da, suprotno klasičnim ekonomskim teorijama, one pogoršavaju inflaciju.

Ministar finansija: Bez odstupanja od slobodnog tržištaMinistar finansija i trezora Turske Lutfi Elvan izjavio je da Turska neće napraviti ni najmanja odstupanja od mehanizma slobodnog tržišta, javila je agencija Anadolija.

Elvan je naglasio da su finansijska stabilnost i stabilnost cena preduslovi za makroekonomsku stabilnost.

"Turska će održavati aktuelni makro politički okvir s prioritetom smanjenja inflacije do konačnog trajnog pada inflacije. Nastavićemo da sprovodimo fiskalnu politiku kako bismo podržali stabilnost cena na način koji nadopunjuje monetarnu politiku", navodi se u saopštenju Elvana.

On je ukazao i na značaj zdravog funkcionisanja tržišta.

"Turska neće napraviti ni najmanja odstupanja od mehanizma slobodnog tržišta. Sprovođejne liberalnog deviznog režima biće odlučno nastavljeno", naveo je Elvan.

XS
SM
MD
LG